"Продължаваме промяната" и БСП са се разбрали по спорните моменти в коалиционното споразумение, декларираха в общо изявление техните лидери Асен Василев, Кирил Петков и Корнелия Нинова в кулоарите на Народното събрание. Стана ясно, че ПП ще изчакат насрочения от соцлидерката пленум на БСП, свикан за петък по обед, а до края на същия ден документът ще е готов за подписи.

Отделни текстове по документа провокираха възраженията на соцлидерката, заради което лидерите на четирите партии в коалицията се събраха на спешна коалиционна среща в Огледална зала на НС преди заседанието му.

"До тази среща се стигна, за да се изчистят последните неща по законодателната програма в споразумението. Финалните текстове са готови. Надяваме се, че ще имаме напълно оторизирано коалиционно споразумение утре до края на деня", каза пред медиите съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев след координационния съвет.

Корнелия Нинова съобщи, че е свикала заседание на Националния съвет на БСП, който да ѝ даде мандат за сключване на коалиционното споразумение. Заседанието ще се проведе присъствено утре в 13.00 часа, поясни тя. "Решихме да го обявим официално, след като утре мине на Националния съвет. Уточнихме всичко в законодателната програма. Имахме забележки по законодателната програма в социалната сфера, но вече всичко е решено и заложено в бюджетирането за догодина", посочи Нинова.

Корнелия Нинова обяснява нещо важно по телефона веднага след лидерската среща

Снимка: БТА

"Цялото споразумение, с всички анекси, ще стане достояние на българското общество, така че всеки да знае каква е програмата на правителството, какво може да се очаква и да има пълна предвидимост в действията на правителството", допълни Асен Василев.

Кирил Петков обсъжда резултата от срещата с Даниел Лорер

Снимка: БТА

"Днес се събрахме заедно, за да изчистим последните текстове по законодателната програма, но хубавото в този формат на коалиционните партньори е, че комуникацията тече непрекъсното. Ще се координираме оттук нататък много тясно, за да имаме едно работещо правителство", каза и другият съпредседател на ПП Кирил Петков.

"Вървим към предлагане на едно стабилно правителство, което се надяваме да бъде в следващите четири години. Днешният разговор потвърди, че това скоро ще е факт", изрази оптимизъм бъдещият премиер.

Като рутинна координационна среща за доуточняване на законодателната програма я определи пък съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Христо Иванов от ДБ и Кристиан Вигенин от БСП - бъдещи коалиционни партньори

Снимка: БТА

"Няма драма", каза още той. И трите партии са взели решение да подкрепят така предложеното коалиционно споразумение, съставът и структурата на МС, свидетелства той като участник в разговорите. Редакциите днес са за доизчистване на текстове, уточни Иванов. В момента днес всичко е в нормален работен порядък, няма нито една тема, която да е препъникамък, категоричен е Иванов. Дата за подписване на коалиционното споразумение няма, допълни той.

"Няма да е просто нито подписването на това споразумение, нито прилагането му. Това ще е сложно", коментира още лидерът на "Да, България".