Втори ден парламентът започва заседанието си със спор за зеления сертификат - да го има ли за депутатите, или не. Остри реплики размениха с ГЕРБ, от ИТН, БСП и "Възраждане". ПП зае изчаквателна позиция, а ДПС обявиха, че цялата им група е ваксинирана и подкрепиха ГЕРБ.

Повод стана обсъждането на проект на решение за приемане на правила за дистанционно участие в заседанията на Народното събрание на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19. Според вносителите от "Продължаваме промяната" така отсъстващите по тези причини ще могат да участват виртуално в пленарните заседания, да бъдат отбелязвани като присъстващи и дори да се изказват чрез специална платформа и от видеоекран. 

Към текста бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен Балтов предложи да се допълни, че онлайн ще участват в заседанията и депутатите без зелен сертификат.

"Кой, ако не ние, народните представители, трябва да дадем личния пример, ние също трябва да пазим човешките животи на всички, които ни заобикалят", мотивира се депутатът от ГЕРБ.

Веднага го репликираха от БСП, "Възраждане" и ИТН.

"По никакъв начин народният представител не трябва да бъде по-различен от всеки друг в обществото", добави хирургът.

"Това, което се опитвате от вчера, да поставяме зеления сертификат като някаква норма за влизане или излизане за заседание, ставаме съучастници в това да не се ваксинират хората", обвини го Георги Свиленски от БСП.

"Вие искате да кажете, че един народен представител без сертификат ще заседава онлайн, а един депутат със счупен крак от катастрофа няма да може да заседава. Тоест, този, който здрав, прав ще стои вкъщи и ще работи. Защо правите тази дискриминация между хората?", възнегодува Свиленски.

Петър Петров от "Възраждане" пък обвини ГЕРБ, че натискат с цел да ограничат влизането на депутатите от неговата парламентарна група в парламента. Според "Възраждане" този зелен сертификат е противоконституционна мярка. В атака се впусна и Станислав Балабанов, който също отхвърли искането на ГЕРБ.

"В България загинаха 30 000 души", напомни Костадин Ангелов. Бившият здравен министър от ГЕРБ опонира на противниците на сертификата, че посегателството върху човешкия живот е най-тежко престъпление и правото на живот стои най-високо в Конституцията.

"В Канада изискванията за влизане в канадския парламент са пълен ваксинационен цикъл", обърна се специално към Кирил Петков бившият здравен министър. "Същите правила важат и в Харвард", добави той и призова бъдещия премиер да лобира за въвеждането на новите правила за влизане в Народното събрание.

От ДПС обявиха, че ще подкрепят предложението на ГЕРБ, тъй като цялата им парламентарна група е ваксинирана, с изключение на двама депутати, които също ще си поставят ваксина. 

"Ще подкрепим това предложение, защото цялата наша ПГ имаме зелени сертификати, още двама колеги ще се включат. Това е наша позиция, убедена, аз съм лекар, има и други лекари в групата", каза Джевдет Чакъров. "Този пример трябва да дадем на хората, които имат страх от ваксиниране, а не да всяваме страх, резервирана позиция, сдържаност", апелира той към депутатите.

Председателят на ПГ на ПП Андрей Гюров изрази принципно съгласие с ГЕРБ, но подчерта, че в момента се обсъждат правила за дистанционно участие на карантинирани депутати. "Направеното предложение е извън контекста на проекта. Решението за зелен сертификат все още не е взето, предлагаме да гласуваме против предложението и да обсъдим за зеления сертификат като цялостна концепция", каза депутатът от ПП.