Успешни са били преговорите между Българската социалистическа партия и "Има такъв народ" по темата "Правосъдие" в парламента. Това обявиха представители и на двете партии пред журналисти в парламента.

По темата "Правосъдие" програмите на "Има такъв народ" /ИТН/ и БСП съвпадат,  коментира пред журналисти Крум Зарков от ПГ на "БСП за България" след среща с експерти на ИТН.

"Въпросите, които стоят пред съдебната реформа - една от темите, които БСП идентифицира като ключова за евентуална подкрепа, ги знаете - те вървят от главния прокурор, през специализираните съдилища. Ние нямаме различия с ИТН по нито една от тези теми", заяви Зарков.

Констатирахме пълно съвпадение на тяхната и нашата програма. Нещо повече - предложихме и други действия, които, радвам се, че те приеха, а именно качествен преглед на законодателството, за да бъде изчистено от лобистките текстове, и търсене на лична отговорност, когато хора от изпълнителната власт са засегнали и са осъдени за неспазване на правата на човека и на гражданите, посочи депутатът от левицата.

Той констатира "сто процента съвпадение в посоките, в които се движат", а разговорите дори по детайли се очертали като напълно продуктивни. Зарков посочи, че са говорили и по конкретни законопроекти.

Според "червения" депутат същите са били резултатите по икономическите и здравни въпроси: "Програмите на ИТН и БСП съвпадат".

Радостин Василев /"Има такъв народ"/ коментира пред журналисти, че срещата с БСП е поредната на групата на ИТН по правосъдие, свързана със съдебната власт. Ще оставя на колегите да споделят техните впечатления от това, което говорихме по основните приоритети за реформа и за промени, които, предполагам, съвпадат в голяма степен, каза той. Ние сме доволни от срещата с колегите от БСП, допълни Василев.

Срещата дойде бе проведена днес след скандалите и размяната на обвинения между ИТН от една страна и "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме!" - от друга.

Зарков предпочете да не коментира: "Ние се срещнахме на експертно ниво с ИТН по една от ключово важните за БСП теми, когато ще се преценява дали ще подкрепи правителство с техен мандат, или не".

"Не знам как ще се казва следващия премиер, но днес разбрахме, че еднакво мислим за това какво той трябва да прави", подчерта Зарков.