БСП и ГЕРБ отново влязоха в остър скандал по повод отминалите частични местни избори в някои населени места, сред които и село Галиче. Този път това се случи в парламента чрез размяна на политически декларации.

БСП иска изслушване в парламента на вътрешния министър за изборите в селата Галиче и Беден. Избори не се печелят, на избори се бие, свидетели сме на купен и контролиран вот, обвини зам.-шефът на червената група Крум Зарков.

Той отбеляза, че вече близо тридесет години в България редовно се провеждат избори и през цялото това време процъфтяват порочните практики на "купен", "контролиран" и "корпоративен" вот. Професионални изборджии брокерстват с гласове, кметове и областни управители се ангажират с конкретни резултати, работодатели провеждат изборни оперативки и профилактики на своите работници - и това, вече не прави впечатление на никого. Гочоолу, Дочоолу и Данчо Харсъзина се институционализираха в официални победители, защото според естествено наложилата се терминология в България, избори не се печелят - на избори се бие, каза Зарков.

Това има своите конкретни измерения. Изборният процес е делегитимиран. Изборните резултати са изкривени. Гражданите са все по-отчуждени от политическия живот на страната. Все по-малко от тях намират смисъл да гласуват и все по-ниско е доверието в представителните институции. И докато на национални избори присъствието на международни наблюдатели, на множество неправителствени организации и големият брой застъпници- омекотява тази практика и прави по-малко възможни мащабни машинации, то местните избори, особено в по-малките населени места, често биват изцяло опорочени, се казва още в декларацията на БСП.

Показателни в този аспект бяха проведените през изминалата неделя, частични местни избори в селата Беден, обл. Смолян и Галиче, обл. Враца.

Особено последното се превърна в символ. Тежкият златен ланец и победоносно вдигнатата чаша с уиски са регалиите на местната власт в Галиче от години. И ще продължат да бъдат, защото бившият кмет - осъденият на 4 г. и 6 месеца затвор за отвличане, побой и грабежи Ценко Чоков - активно участва и допринесе за избора на кандидата на ГЕРБ, негов личен приятел и близък съратник. Предоставили сме телефоните номера, от които Ценко Чоков се е обаждал на хора в изборния ден и непосредствено преди това. Щяхме да питаме и министъра на правосъдието- как е възможно и откъде един затворник разполага с телефони, но решихме че няма смисъл, вече знаем, че за подобни въпроси, в българските затвори основните компетентни по тези въпроси са чистачките.

В деня на изборите, в Галиче се появяват непознати за местните граждани хора. Много от тях работят в кабелна телевизия - собственост на общински ръководител на ГЕРБ. Новите избиратели са регистрирани на адреси в полуразрушени, отдавна изоставени и необитаеми сгради. Превозвани са организирано, а когато застъпник от БСП се е приближил до един от автомобилите, за да пита какви са и от къде идват, е направен опит той да бъде прегазен. Тези, по-различни от останалите, гласоподаватели влизат в сградата, в която се гласува, през задния вход, своеобразен ВИП-терминал, осигурен пред погледа на униформените полицаи. Мисля, добихте представа за атмосферата на изборния ден в едно от населените места на гордо председателстващата Съвета на Европейския съюз България.

Колкото до изборите в с. Беден обстоятелствата са не по-малко скандални. В населеното място има само един крупен работодател - собственикът и директор на местния завод. Той еднозначно обяснява на своите работници, че ако не гласуват за кандидата на ГЕРБ, заводът ще бъде закрит, а те ще останат без работа и ще бъдат обречени на гибел.

По тази точка - за обречеността - макар и по други причини, след случващото се този уикенд, сме на път да се съгласим с влиятелния беденски бизнесмен. Наистина сме обречени. Обречени сме, ако продължаваме да извъртаме глава от очевидните аномалии на българския политически живот. Обречени сме, ако се примирим с властта на златния ланец. Смразяващо е не само случилото се. Отчайващо е спокойствието, с което това се приема, заяви още Зарков.

БСП е политическа сила - участник в изборния процес. Противопоставихме се сериозно. Загубихме с по-малко гласове, отколкото са служителите на местната телевизия на общинския председател на ГЕРБ или онези гласоподаватели в Беден, упражнили правото си на глас преди изборните секции да са официално отворени. Скоро пак ще има избори и БСП пак ще е там, но това не е просто сблъсък между БСП срещу ГЕРБ. Ако сега, когато нещата са толкова брутално ясни, не последва силна и еднозначна реакция на всички политически партии, граждански организации и въобще на цялата ни общественост, че никое отклонение от честните изборни правила повече не може да бъде приемано и толерирано... Ако това не се случи сега, то на местните избори догодина, Галиче ще е повсеместно и всяко населено място може да бъде спокойно прекръстено Беден. Името, за съжаление, отлично ще пасне на повечето от тях.

Обърнахме внимание на този факт и на европейските институции. Днес ще питаме Франс Тимерманс - човекът отговарящ за върховенството на закона и за Хартата на основните права и свободи в ЕС - как си представя пълноценното участие на предстоящите европейски избори на хора, чиито вот за най-близкия им пълномощник - кмета, беше опорочен и откраднат, заяви Зарков.

БСП ще изпрати и писма до 12 активни в изборния процес неправителствени организации от целия граждански спектър, освен че сезира и прокуратурата.

Мълчанието ви е избор. Избор в полза на ГЕРБ и на Чоков, каза Зарков.

Десет години губите изборите и не сте се научили да го правите с достойнство и да си правите изводите от това, отвърна Тома Биков от ГЕРБ. Шокът на БСП е странен, според него. Той бе категоричен, че опитът на БСП Галиче да се превърне в Сталинград няма да успее. Опитът да се каже, че изборите са фалшифицирани е вреден.

"Опитът да се внуши, че изборите са компрометирани, защото БСП не може да ги спечели, е проблематичен за цялата политическа система", заяви той."28 частични местни избора, в 4 общини и 22 кметства, в които ГЕРБ са регистрирали 24 кандидати за кметове, БСП- 13, ДПС- 17. Първият извод е, че ако искате да спечелите избори, трябва да регистрирате кандидати. Вторият - ГЕРБ е единствената национална партия, разположена в цялата страна", се обърна Тома Биков към БСП. "ГЕРБ има съпоставим резултат с резултата от парламентарните избори. 13 кмета от 28 регистрирани. Неоснователно се говори за страх. Щяха да бъдат 28 спечелили от 28, ако бяхте прави", коментира депутатът.Не може да делегитимирате изборния процес само заради това, че не можете да спечелите. Идеята, че изборите не са справедливи, защото не печелим ние, е опасна игра, отвърна остро Биков на червените. Там, където няма избори, има партизани, допълни той. И обвини БСП в лъжа за изборите в Галиче. "Излъгахте, че са дописвани хора в Галиче. Дописани са 2-3 души. Излъгахте, че ВМРО са първи в циганската махала, те имат по-малко гласове от вас там", посочи Тома Биков. "Единствената партия, която се явява конкурент на ДПС в смесените райони, е ГЕРБ. Питам БСП кой подкрепят при положение, че нямат кандидати в тези райони", заяви депутатът и изтъкна, че ГЕРБ увеличава подкрепата си в смесените райони.

Корнелия Нинова: Единственият официално признат от българския съд лъжец е премиерът Борисов

 "Предупреждаваме ви, че отсега нататък - не три пъти, един път, ако кажете, че "БСП за България" лъже, ще ви напомня следния факт- на 17.05.2018г, българският съд реши: "Осъжда Бойко Методиев Борисов за отправяне на неверни твърдения". Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуна. "Следователно, единственият, официално признат от българския съд лъжец, е премиерът и действащият председател на Съвета на ЕС Бойко Методиев Борисов"- заключи тя по повод обвинения на ГЕРБ, че БСП лъже за фалшификации на изборите в Галиче.

Няма решение на българския съд с такова определение, нарушавате правилника, скастри я водещият заседанието зам.-шеф на НС Емил Христов.

През това време председателстващият заседанието Емил Христов се опитваше да й направи забележка и да я прекъсне. След заканата й зам.-шефът на парламента все пак уточни. "Няма решение на българския съд с такова определение", натърти представителят на ГЕРБ.

Нинова вероятно визираше спечеленото дело за клевета от Елена Йончева, заведено срещу премиера, след което съдиите му наложиха 5000 лв.