От запис, разпространен в интернет, се разбра, че на обяд с Дамския бизнес клуб преди три седмици собственикът на "Овергаз" и издател на в. "Сега", е разказал как Сотир Цацаров му е заявил, че поведението му "започва да става неприемливо и нетърпимо за него".

В официална позиция главният прокурор отрече да е оказвал натиск срещу Дончев и го обвини, че самият той поискал да упражни влияние върху свои подчинени.

Бизнесменът обаче разказа, че срещата между двамата е била организирана от депутата от БСП и член на изпълнителното бюро Георги Гергов и на нея станало ясно, че подслушват телефона му.

По този повод днес лидерът на социалистите Корнелия Нинова коментира пред журналисти:

"Няма да позволя БСП и стотиците хиляди хора в партията да носят отговорност за личните действия на неин член, бил той и част от ръководството. Няма да позволя по никакъв начин БСП да бъде въвличана в това и да й се слага петно“, каза Нинова.

Тя уточни, че във вторник партийното ръководство ще се събере, ще обсъди въпроса и ще вземе решение.

По думите й в тези събития има трима участници.

„Намерете си ги, питайте ги“, отсече Нинова, цитирана от "Фокус".

По-късно Георги Гергов коментира пред "24 часа", че никой не петни името на партията. Той щял първо да говори във вторник пред ръководтвото, а след това да даде пресконференция. 

Вчера Сашо Дончев разказа пред телевизия BIT, че срещата му с главния прокурор се е провела по покана на Гергов в кабинета му в ЦУМ и там е разбрал, че го подслушват.

В събота, 18 март, Гергов му се обадил, казал му, че има нещо да му предава и се разбрали да се видят в понеделник.

"Аз не съм близък с него, но се познаваме отдавна и нямам причини да имам лошо отношение към него, така че приемах разговора като приятелски и информативен", поясни Дончев.

По думите му по-късно Гергов се обадил на главния прокурор, който не можел да дойде в момента и среща била насрочена за следващия ден.

"Мислех, че Гергов има искреното желание да изчисти някакви недоразумения, но когато Цацаров започна разговора по този начин – защо, от какъв зор го правите, имате такъв хубав бизнес – едва тогава разбрах какъв е смисълът на срещата", добави Дончев.

Когато предложил личния си номер на Цацаров, за да си общуват без посредници, той му казал: „Нали не се съмнявате, че кореспонденцията и телефонът Ви се контролират“. Отрекъл обаче това да правят „неговите хора“.

Гергов е присъствал през цялото време и е останал заедно с Цацаров и след като той си тръгнал. 

Дончев заяви още, че след като разказал два дни по-късно по телефона на журналиста Сашо Диков историята, получил SMS от Гергов с текст „Много говориш по телефона“.

Сашо Дончев е подал и искане през адвокат до Бюрото за контрол на СРС, за да получи информация за това на какво основание и кой го подслушва. 

Бизнесменът коментира и контраобвиненията на главния прокурор, че самият той го бил притискал. Обясни, че само му показал писмо, което бил получил от градската прокуратура с искане за информация по подаден от него сигнал до ЕК срещу БЕХ, „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газекспорт“. По думите на Дончев само попитал дали всичко, което Цацаров му е казал, е причина за това писмо и натиска срещу него.

"Цацаров го зачете и попита дали това не са ли частни въпроси, а аз отговорих, че той им е началник и да ги попита", каза Дончев.

Той подчерта, че не знаел, че на срещата на Дамския бизнес форум го записват.