Брюксел вижда положително развитие в решението на ГЕРБ да подкрепи "френското предложение" за разрешаване на спора със Северна Македония и започване на преговори със Скопие и Тирана. Това заяви високопоставен представител на Европейския съвет през журналисти в Брюксел, цитиран от БНТ и БНР.

Според него е положителен фактът, че опозицията и премиерът на страната са на едно мнение в подкрепата си за френското предложение.

"Призивът на ГЕРБ в подкрепа на френското предложение за българското вето върху Северна Македония е ясен сигнал, който може да постави на една линия управляващи и опозиция", казва той на въпрос дали на утрешната среща ЕС-Западни Балкани и по-късно на европейските лидери в Брюксел може да се очаква решение на проблема.

Същевременно той каза, че се очаква решение на българския парламент. В случай, че има такова, то тогава трябва да се свика заседание на постоянните представители на ЕС, след което и Съвет на Общността, но може да се процедира гъвкаво, в т.ч. и на писмена процедура.

Дипломатът каза още, че двустранните въпроси в ЕС са част от него, откакто съществува и често се оказват по-важен фактор от извършените от страната-кандидат реформи.

"Това е реалността и тя е част от правилата", заключи той и допълни, че френското предложение е единственото на масата, по което може да се намери решение.

"Българите не са доволни, северномакедонците не са доволни, но трябва да си поставим въпроса дали то може да се реализира", подчерта дипломатът.

Коментарът му е в навечерието на срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която започва утре в 10:30 ч. българско време в Брюксел.

Лидерите на Сърбия, Северна Македония и Албания потвърдиха днес, че ще присъстват на срещата, след като вчера бяха казали, че обмислят да я бойкотират в знак на протест срещу блокадата от страна на България за започване на преговори със Скопие и Тирана. Премиерът на Албания Еди Рама написа днес в Туитър.

"Ще присъстваме на заседанието на Европейския съвет утре. Няма да има много новини за нас, но ще помолим да бъдем чути относно идеята, която подкрепяме за нова европейска политическа общност и за открити Балкани, които носят духа на Европа и за България, която ни прави заложници и унищожава тези идеи. Точно сега чух, че днес в България има раздвижване по темата. Твърде рано е да бъдем оптимисти и това няма да промени частта от утрешната реч, в която България ще бъде критикувана като страна, взела за заложник две държави-членки на НАТО, в момент, когато на границата на Европа се води война", написа Еди Рама.

По-рано днес комисарят по разширяването Оливер Вархей благодари на Бойко Борисов за това, че взел "историческо решение за Европа и за Северна Македония и е подкрепил френското предложение и започването на преговори за членство със Северна Македония".

"Благодарим на лидера на опозицията ГЕРБ Бойко Борисов за това, че взе историческо решение в за Европа и Северна Македония да приеме преговорите въз основа на френското предложение предложение, което позволява да започват преговорите за присъединяване. Очакваме днес правителството да направи необходимите предложения на парламента, за да може Европа да върви напред", написа Вархей в Туитър.