Европейският съюз е готов да приеме искането на Лондон да включи цялото Обединено кралство в предпазно митническо обединение, ако двете страни не успеят да договорят споразумение за свободна търговия при изтичането на преходния период, съобщи Евронюз. 

Преговорите между Великобритания и ЕС са в безизходица заради разногласията по т. нар. предпазна мрежа - гаранция, че няма да бъде възстановена твърдата граница с Ирландия, ако търговските отношения не бъдат регламентирани до края на декември 2020 година. 

Политическият редактор на Евронюз Дарън Маккафри заяви днес в Туитър, че ЕС е готов да включи в споразумението за "развода" клауза за присъединяване на цялата Великобритания към предпазната мрежа. Досега позицията на Брюксел бе, че подобна клауза трябва да обхване единствено Северна Ирландия. 

Евроскептиците в Консервативната партия на премиера Тереза Мей отхвърлиха идеята й, обявена днес, за удължаване на 21-месечния преходен период след Брекзит, за да се осигури повече време за преговорите по статута на границата с Ирландия. 

"Мисля, че това е грешка, при това която може да се окаже, че ще струва скъпо", каза Джейкъб Рийс-Мог, който председателства група от около 60 евроскептични депутати консерватори.