Това заяви пред bTV евродепутатката от Зелените Ска Келер, която дойде в София и снощи се включи в поредния протест срещу застрояването на Пирин. Тя е у нас и, за да оповести доклад за корупцията, като намира силна връзка между двата обществени проблема.

„Управляващите вървят към това, което са планирали, дори взимат участие в контрапротест, което е доста странно за едно правителство. Но това е тяхно право на демонстрация, разбира се. Но на протестиращите ще кажа, че техният глас се чува в Европейския съюз и не са сами. Много хора споделят тяхната загриженост, техните идеи и затова заставаме до тях”, коментира още Келер.

Миналия месец се обърна към премиера Бойко Борисов в Страсбург като го попита как свързва началото на българското Европредседателство с протестите в защита на Пирин.

Сега тя припомни, че управляващите така и не са се съгласили в плана за управление на НП „Пирин” да се впише ясно, че ще се строи само един лифт. По думите й концесионерът използва 60% повече от това, което му е позволено.

„Това поставя въпроса, ако правителството не е направило нищо срещу нарушението на концесионера, то защо той да не се възползва от повече. И няма как да се доверим, че ще изгради само един ски лифт. Това не е записано в документа и на практика концесионерът може да направи каквото си поиска. Когато веднъж разрушите природата, не може да я върнете обратно””, подчерта евродепутатката.

По думите й промененият план за управление на Пирин разрешава повече от половината парк да бъде застроен под някаква форма, а това ще наруши равновесието на дивия живот. Например, това ще доведе до ерозия на почвата.

По повод коментарите, че например в Германия има курорти с по 50 лифта тя коментира, че местните власти искат да разширяват ски зоните в средно високи планини – нещо, на което Зелените се противопоставят:

„Няма смисъл да разрушим природата, да се похарчат много пари, да се отнемат земи от местните хора, за да се изградят по-големи ски курорти. Ясно, че можем да имаме само изкуствен сняг там. Той е много скъп. Затова смятаме, че ски туризмът трябва да го има, но в разумни граници”, категорична е Келер.

Тя смята да отиде и в Банско, където да разговаря с местните хора, които подкрепят разширяването на ски зоната.

Нейното истинско име е Франческа Келер, но настояват да я наричат Ска. Родена е през 1981 г. Изучавала е Ислямски, Турски и Еврейски науки. От 2009 г. е евродепутат от фракцията на Зелените. У нас името й нашумя, когато през лятото на 2017 г. предложи цели сирийски села и градове да бъдат преместени в държавите от Източна Европа за по-лесна интеграция.

Преди пристигането й сега колегата й от европарламента Ангел Джамбазки написа във Фейсбук, че подкрепя екоминистъра Нено Димов и, че "включването на крайно леви зелени екстремисти, подкрепящи ислямското нашествие в Европа, срещу него го прави по-симпатичен на нормалните българи”.