Бившият министър на електронното управление Божидар Божанов не се съгласи с две от тезите на зам.-председателя на ЦИК Росица Матева във връзка с тестването на зам.-министъра на МЕУ Михаил Стойнов, направил повторно изграждане след довереното изграждане на софтуера в присъствието на членовете на ЦИК. Това се случи няколко дни преди първия тур на местния вот, а заради справка на ДАНС ЦИК спря в последния момент преди деня за размисъл гласуването с машини. 

"Тази сутрин г-жа Матева, заместник-председател на ЦИК, каза по бТВ неща за машинното гласуване, които имат нужда от някои уточнения и корекции. Тя каза две неща: 1. че изграждането на софтуера не е част от методиката на МЕУ и 2. че "са възможни манипулации"", коментира депутатът от ПП-ДБ и обясни защо опонира на Росица Матева.

"Първо - в Приложение 4 към методиката на МЕУ има изрично предвидено тестово изграждане на софтуера: "Подготовка на базов образ на операционната система и базовия софтуер за машинно електронно гласуване", както и "Компилиране на изходния код на софтуера в специализирана среда". Т.е. дори да е правено изграждане на софтуера (а според заместник-министъра и това не е вярно), то е в съответствие с методиката на МЕУ. Разграничаването между "доверено изграждане" и "изграждане за тестови цели" не е тривиално, и е свързано с това какво и кога е инсталирано на машините, поради което внасям това уточнение - МЕУ не може да прави "доверено изграждане", то се прави само от ЦИК.

Второ - не, с този софтуер не може да се напра(ви манипулация. Той не е подписан от ЦИК с ключа на ЦИК, който стои... в ЦИК. За съжаление и г-н Минчев, експерт към ЦИК, каза онзи ден същото, с което постави ЦИК в лоша светлина - едва ли не ЦИК не знае какво е подписвано с нейния ключ. Аз съм сигурен, че ЦИК пази добре ключа и че тримата членове не са разкрили паролите си. В "справката си" ДАНС казват следното вярно нещо, което всички пропускат: "Всеки друг софтуер (освен този от довереното изграждане на ЦИК (б.а.)) дори и идентичен с изградения, но неподписан, не е възможно да се инсталира в машините.", обяснява ай ти специалистът.

"При довереното изграждане на предходните избори направихме именно такъв експертимент - наблюдател помоли ЦИК и МЕУ да вземат изградения в МЕУ тестови софтуер и да пробват да го инсталират на машината, на която вече беше инсталиран официалния софтуер (т.е. хипотезата, в която бяхме миналата седмица). И разбира се, той не тръгна. Защото не е подписан с ключа на ЦИК.

За съжаление, техническата сложност на процеса води до това, че много малко хора могат да обяснят къде са реалните рискове и на какво се базира сигурността на процеса. Това позволява всякакви говорители и за съжаление - служби - да се упражняват в генериранието на недоверие. И то дори в ситуация, в която машините не отчитат резултат, защото бюлетините се броят от хора", намеква Божанов с упрек и към ЦИК.

Според Росица Матева обаче са възможни манипулации. "Никой не задава въпроса къде се намира флаш паметта, на която е записана цялата процедура", подчерта тя в интервюто по бТВ.

Според нея действията на зам.-министъра на електронното управление са извършени извън процедурата на ЦИК и не са били описани никъде." Софтуерът, с който ние гласуваме, е засегнат. Направено е второ доверено изграждане, извън процедурата на ЦИК. Най-големият риск е да се инсталира този софтуер на машините. Флашката, която ЦИК е дала на "Сиела" е от довереното изграждане на 20 октомври. Флашката на зам.-министъра е от 25 октомври. Въпросът е защо се прави и къде е флашката", посочи зам.-шефката на ЦИК, но не коментира дали софтуерът е бил инсталиран пред 25 октомври.