На въпрос - дали ще сезират Конституционния съд във връзка с първия внесен вот на недоверие заради политиката в инвестиционното проектиране, Борисов отговори:

Не. Посъветваха ни бивши конституционни съдии, че няма да мине поради простата причина, че има тълкувание от 1995 г., което беше когато още нямаше биометрични данни и имаше гласуване с чужди карти. Няма смисъл да се харчи време на Конституционния съд с това. То вече замина”.

Вотът на недоверие, внесен от ГЕРБ с мотив - провал в политиката на инвестиционно проектиране, бе отхвърлен тази сутрин при гласуване на общо 217 народни представители, от които 86 бяха „за”, 111 – „против”, а 20 се въздържаха. До гласуването се стигна, след като депутатите от "Атака" дойдоха и осигуриха кворум. В залата влязоха и от ГЕРБ и този път се регистрираха.

"Веднъж спечелете избори срещу нас и тогава раздавайте акъл", заяви лидерът на ГЕРБ, след като парламентът отхвърли вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.

Не мога да си представя човек, който говори за наглост, който се държи като партия, спечелила изборите. Народът постави ГЕРБ за първи път в новата история като първа политическа сила. Когато говорите от името на народа, ще се съобразявате с това. Когато ни победите, ще кажете оттук: „Ние се победители”, добави Борисов.

Той се обърна и към лидера на "Атака" Волен Сидеров, като заяви, че трябва да обясни защо БСП и ДПС са на власт.

Г-н Сидеров, аз многократно съм ви благодарил, когато ни подкрепяхте. Много добре казахте – без вас този парламент и това правителство няма да го има. Като я няма „Атака”, този парламент и това правителство няма да съществуват. Оттук-нататък трябва да казвате защо БСП и ДПС са на власт”, каза Бойко Борисов.

Той допълни, че когато някоя друга политическа сила спечели избори, ГЕРБ ще бъде опозиция и то градивна. По думите на Борисов това в момента не се случва, защото управляващите не са спечелили парламентарния вот.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че с цялото си поведение ГЕРБ казват – как си позволихте да ни вземете властта. Сергей Станишев пък заяви, че истинските мотиви са делегитимация на парламента.


Анкета: Трябва ли ни такъв парламент?