"Който не ги е върнал или дарил в сметката за болните деца, в понеделник – ако е министър, ще има структурни промени в парламента, ще внеса за смяната му. Ако е заместник-министър, ще го уволня, а ако е началник на политически кабинет и не е уволнен от съответния министър, ще бъде сменен министърът", закани се Борисов, цитиран от "Фокус".

Борисов призова това да направят и от предишния кабинет „които в пъти повече са взели от нас”.

"Длъжностните лица - министри, зам.-министри, началници на политически кабинети, областни управители и зам.-областни управители в условията на криза няма да вземат допълнителни пари", категоричен бе премиерът.
"Един - бонуси, други - ДМС (допълнително материално стимулиране - б.р.), други - от участие в бордове и така нататък. Тъй като четвъртък и петък съм на Съвет (ежемесечната среща на върха в Брюксел - б.р.), в петък като се върна ще пиша до ДПС - са ми пратили писмо - кои от този кабинет са вземали такива пари. В петък ви е крайният срок. Тъй като в петък аз ще подпиша писмо-отговор, в което ще кажа, че в този кабинет няма такива хора и всеки, който попадне под чертата, ще означава, че аз съм излъгал, което не може да се случи, и в понеделник ще направим необходимите промени", разпореди още Борисов на министрите.

Вчера от ДПС отправиха до него искане по Закона за достъп до обществена информация да даде точен отчет за получените от неговите подчинение бонуси.

До този момент единствено подалата оставка шефка на Здравната каса Нели Нешева дари своя бонус от 12 000 лв. Отстраненият директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова, за която се оказа, че е взела много повече - 73 000 лева, обаче заяви, че няма тези пари в банка и не може да ги върне.

Вчера от ГЕРБ оповестяваха данни от Сметната палата, според които само през 2007 година, по времето на кабинета "Станишев", 35 министри, зам.-министри и членове на политически кабинети са взели 733 000 лв. От БСП заявиха, че това са лъжи и манипулации.

В същото време от ГЕРБ отричаха твърденията на левицата за взети бонуси от сегашните управляващи. По-рано днес обаче зам.-председателката на ПГ на управляващата партия - Искра Фидосова, призна, че бонусите за висшата администрация са порочна практика и ще бъдат отменени.

Междувременно и днес споровете между опозицията и ГЕРБ продължиха, след като мнозинството в парламента отхвърли предложение на БСП за изслушване на вицепремиера Симеон Дянков за получените бонуси и допълнителни възнаграждения през 2011 г. от изпълнителната власт.
Ангел Найденов се обърна към мнозинството с думите: "Полагате неимоверни усилия, да отклоните вниманието от днешния скандал, търсите аргументи къде ли не, за да оправдаете лицемерно поведение. В част от усилията се включва и председателят на Народното събрание, който намира всякакви поводи, за да върне питания и въпроси. Изгражда се един защитен вал около министри, държавни чиновници, чиято цел е да не допусне информация".
Според Найденов дотук от 6 министерства, които са дали информация, сумата е 12 600 000 лв.

Лютви Местан от ДПС пък поиска прегласуване на предложението с думите: „Получените бонуси по време на криза – нещо, което сполучливо се определи като „пир на властта по време на криза”. Какво означава един министър да пита Сметната палата дали е давал бонуси? Това е алогично. Наистина ли мислите, че ще мине този номер? Ако не сте излъгали, че ще управлявате прозрачно, ако не искате да създавате впечатлението, че сте най-непрозрачното управление за последните 22 години, прегласувайте”.

Предложението обаче отново беше отхвърлено от ГЕРБ и поддържащите ги независими депутати.