Днес Бойко Борисов го освободи от длъжност като шеф на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност, а на негово място назначи младия юрист, работил в посолството на САЩ - Тодор Коларов.

Както вече стана известно, някои служители на комисията, близки до Кушлев, са получавали по няколко хиляди лева месечно, а самият той - 9000 лева.

Междувременно депутатката от ГЕРБ Искра Фидосова заяви в отговор на въпрос пред журналисти, че ако в закона няма ограничение за заплатите на членовете на комисията, ще приемат промяна, с която да обвържат възнагражденията им с тези на народните представители.
Тя допълни, че ако се установи конфликт на интереси при част от назначените от Стоян Кушлев служители, които са роднини на съпругата му, трябва да се предприемат съответните действия за освобождаването им.

Борисов пък заяви още, че очаква тази комисия да работи по всички случаи и да не се казва „Кушлев”, „Коларов” или "каквото и да било", а и да спазва закона.

Премиерът заяви, че се е спрял на кандидатурата на Тодор Коларов с активната помощ на правосъдния министър Маргарита Попова и на вицепремиера Симеон Дянков.
Около 20 кандидатури
вчера са сведени до три, от които Борисов е избрал Коларов. Надделели неговата подготовка, информацията, че е почтен и честен, евроатлантическата ориентация.

"Тодор Коларов е съвместно предложение - мое и на Маргарита Попова, която познава работата му от дълго време", потвърди Дянков, цитиран от БГНЕС.
"Министър Попова ме помоли да работя с нея, интервюирахме доста кандидати, работихме над месец и половина и смятаме, че той е най-силният човек, който в момента може да заеме тази длъжност", убеден е финансовият министър, според когото трябва да има промяна в работата на комисията.

Премиерът пък заяви още, че не се притеснява, че Коларов е работил за САЩ (в правосъдното министерство на САЩ - бел.ред.).
"Както всеки от нас работи да изкарва заплатата си", добави Борисов.
Запитан обаче дали Коларов му е предложен от американския посланик, той каза, че не е чул въпроса, защото го обижда.

Министър-председателят допълни, че е разбрал за това, че поради участието в управителни органи на неправителствени организации заемането на тази дръжност от Стоян Кушлев е несъвместима, след проверката на Главния инспекторат на Министерския съвет. Борисов уточни, че не му е известно дали Кушлев трябва да носи наказателна отговорност.
Въпреки това премиерът каза, че ще се срещне с Кушлев, за да му благодари за свършеното досега.