Ситуацията в Афганистан бързо излиза извън контрол. Това коментира на страницата си във фейсбук лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. 

"През годините България като лоялен член на НАТО и ЕС даде своя дял в подкрепа на афганистанския народ. Днес обаче сме изправени пред нови предизвикателства. Демократичната международна общност не трябва да позволява Афганистан отново да се превръща в база за международен тероризъм, нито зверствата на талибаните от миналото да останат ненаказани. Афганистанският народ трябва да знае, че има подкрепата на света, а тези които се готвят да вземат властта - ясно да чуят от всички, че насилие и хаос, потискане на правата на жените и други издевателства няма да останат без последствия. Надявам се България да бъде сред страните в НАТО и ЕС, които ясно заявяват такава позиция!", заявява Борисов. 

Dir.bg припомня, че талибаните превзеха Афганистан. Тази сутрин улиците на афганистанската столица са пусти. Вчера талибаните влязоха без бой в Кабул и издигнаха знамето си над президентския дворец.

Правителствените сгради са празни, но летището е пълно със стотици цивилни граждани, опитващи се да избягат от страната, предаде Ройтерс. В социалните медии са публикувани снимки на много хора, които тичат, мъкнейки багаж, към терминала на летището. Съобщава се, че се чува стрелба, но няма информация за пострадали.

Кварталът с посолствата е опустял. Почти всички дипломати и семействата им или вече са напуснали града, или чакат полета си на летището. На контролните пунктове по улиците в укрепената "зелена зона" са останали малко охранители, казват очевидци.