Новината за уволнението на Миланов като съветник бе разпространена от правителствената информационна служба. Мотиви в съобщението обаче нямаше. В него се уточнява, че Миланов остава директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност към Министерския съвет (БОРКОР) "със задача да ускори и активизира работата му".

"Работата, особено в БОРКОР, не ме задоволява, искаме да има по-добри резултати", коментира по-късно пред журналисти в парламента Бойко Борисов.

Часове след думите на премиера обаче стана ясно, че той е размислил и ще внесе на заседанието на правителството утре доклад за освобождаването на Миланов и като директор на БОРКОР.

Генерал Румен Миланов беше назначен на поста през февруари 2011 година. Самият център за борба с корупцията бе създаден през лятото на 2010 г., но практически още не работи. Вицепремиерът Цветан Цветанов обясни неотдавна в парламента, че причините били липсата на финансиране, проблеми със сградния фонд и огромното количество предварителна работа, която трябвало да се свърши. Миланов пък каза, че БОРКОР е проект, "изграждан на гола поляна", и има нужда от време за да тръгне.
Тази година държавата отпусна 4.8 млн. лв. субсидия, а Цветанов увери, че до средата на годината центърът ще заработи на пълни обороти.

Преди по-малко от седмица Борисов освободи друг свой съветник по сигурността - бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров, заради разкрития за злоупотреби в разузнаването.

Днес премиерът коментира решенията си за Киров и Миланов с думите: „Това са съветници в моя кабинет, които съм преценил, че към момента не могат да ме съветват и търсим по-бързо и оперативно ниво”.

Румен Миланов е ексшеф на Националната служба за охрана (НСО).
Вчера бившият гард от НСО полк. Николай Марков, който бе уволнен от предишния президент Георги Първанов след скандал, заяви, че службата е охранявала знакови престъпници.