Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов свика депутатите от партията на спешна среща, на която се обсъди свършеното през миналата седмица.

В изложението си бившият премиер премина в задочен спор с "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Според Борисов хората му са изчислили с колко милиона са забогатели посредниците на оръжие заради Кирил Петков и Асен Василев. Според него от 5 млрд. в посредниците са отишли 20%, което е между 800 млн. и 1 млрд. евро.

"Браво, че сте пратили оръжието за Украйна. Лошото е, че сте лъгали. Ако не бяхте лъгали, сега "Ди Велт" и другите западни медии щяха да кажат "Браво" на България и българските политически отговорни партии, че са сложили от първия ден украинското знаме. Защото допуснахте посредници с Украйна", попита той.

"Вчера гледах Георг в "Панорама". Той добре се справи", заключи той и даде цитат от изказване на Никола Минчев от ПП, че България е изнасяла оръжие за Украйна още преди решението на НС.

"Защо не го приехте тогава, като сте го знаели. Така само печелят посредници, а не ние. Защо не дарихме и да сме там, където са всички бели държави и да осъдим този решим на Путин с действията си. Или тогава вие сте лъгали, или Корнелия Нинова", категоричен бе Борисов.

"Нинова в парламента отрече да е знаела за подобно нещо. Сиреч вижте борбата за министерските кресла какво вади", каза той.

"Какъв факт е това, че когато ще гласуваме съдебната реформа, Христо Иванов има по-важна работа и го няма в залата. Кирил и Асен ги няма в залата. ГЕРБ - виновни за правосъдната система? Да, да, затова и Кирил, и Асен, и Христо Иванов ги нямаше и не направиха кворума. Съжалявам, бяхме само 67. Другия път ще бъдем 105. Нали ние ще им работим, а те ще ходят по кръчмите и по парапетите да се забавляват. Сега, извинявайте, голяма грешка, признавам. Вместо да им оставим да си се разхождат, да си свалят материали от медиите. Другия път ще сме повече депутати след изборите и вече това ще могат да правят. Съжаляваме, че тоя път така се получи, на сутринта ще го гласуваме, както го направихме, но вечерта, умисълът им - едва ли не ГЕРБ провалили кворума. Представяте ли си наглост бе?", заяви Борисов.

Аз къща в Барселона не съм имал, нямал съм и кюлчета. И чакам с нетърпение испанците да се произнесат, ако не са се произнесли вече. Как докато са "Промяната" бензинът е по-скъп, като паднаха власт и цената е по-ниска. Вие искахте децата да вкарате в затвора, че не ви дават да крадете", разгневи се Борисов. Той имаше предвид гласуването по промените в Закона за съдебната власт, при което се оказа, че няма кворум - депутатите от ПП не бяха на местата си, заяви Борисов.

"Ето ги мнозинствата. Десислава Атанасова ми казва притеснителни неща. Дори в САЩ мине не мине ден, намерят секретни документи. Едни сменили посоката, други пътя, но факт. Тука има доказани неща. В Щатите може Байдън, Тръмп подред да ги карат, тук не, пазим ги", каза Борисов.

"Бензинът вече е с лев по-скъп. Колкото по-свирепа става войната в Украйна, светът влиза в този конфликт, в България газът пада. Някой му дал опорка "кървавото петно". Абе, ей, вие обрахте държавата за няколко месеца. По лев на месец са милиарди левове в полза на Путин. Мерси, Деляне, че четете и ги доказвате тия работи", обърна се към депутата Делян Добрев Борисов.

"Като ги няма Кирил и Асен какво стана с цените? Оправдание война вече няма!", ядоса се лидерът на ГЕРБ,говорейки за цените на бензина през миналата година, когато пред бензиностанциите се извиха дълги опашки. Правителството на Петков тогава обвини за това младежката организация на ГЕРБ, която предизвикала паниката с публикации във Фейсбук.

Най-доброто за България е Северна Македония и Албания да са в Европейския съюз и НАТО, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в централата на партията на среща с депутати. Според него има опит отново Северна Македония да се върне в руското влияние, като това по думите на Борисов се прави целенасочено и много активно.

Един криминален акт като пребит българин прави народа изцяло на страната на този човек, а това може да ни "лашне" в друга посока, която е изцяло в полза на Путин и неговите геостратегически планове за Балканите, коментира Борисов.

Според Десислава Атанасова, твърде много съвпадения има за добрия синхрон между прокуратурата, "Продължаваме промяната" и "Демократична България".

"Как прокуратурата не може да призове Бойко Рашков, който е свидетел по досъдебно производство, вече два пъти призовкари идват в Народното събрание, а Бойко Рашков не се явява?", попита тя. Като пример Десислава Атанасова посочи и факта, че месеци наред няма никакво движение по подадените сигнали от депутатите Делян Добрев и Радомир Чолаков във връзка с газовите посредници.

Няма разследване по "Джемкорп", по "Нексо", които финансират една от политическите партии пряко, прокуратурата ни е изпратила едно писмо, в което казва, че има досъдебно производство - предпочитаме да не говорим, добави Десислава Атанасова.

Ако искат съдебна реформа - имат нашите гласове в този парламент, ако искат промяна в Конституцията - имат нашите гласове, заяви тя.