Министър-председателят Бойко Борисов проведе двустранни срещи с лидери на държавите от Западните Балкани след откриването на Виенския икономически форум в София, съобщи пресслужбата на кабинета.

Премиерите на Сърбия, Република Македония, Черна гора, Албания и Косово - Ана Бърнабич, Зоран Заев, Душко Маркович, Еди Рама и Рамуш Харадинай, са били единодушни, че вчерашната среща с лидерите на ЕС е дала силна подкрепа от страните членки за европейската перспектива на Западните Балкани.

Лидерите са благодарили за усилията на България и за личната ангажираност на министър-председателя Бойко Борисов за поставянето на дълго отлаганата тема "Западни Балкани". По време на разговорите е била дадена положителна оценка на резултатите от Срещата, а Софийската декларация е била определена като добра основа и предпоставка за необратимостта на европейския път за страните, допълват от МС.

Премиерът Бойко Борисов и премиерът на Сърбия Ана Бърнабич

Снимка: МС

Бойко Борисов и премиерът на Косово Рамуш Харадинай

Снимка: МС

Бойко Борисов и премиерът на Черна гора Душко Маркович

Снимка: МС

Премиерът на Албания Еди Рама и Бойко Борисов

Снимка: МС

На срещата между премиерите Борисов и Бърнабич фокусът на разговора е бил поставен върху значението и ефектите от осъществяването на проектите за свързаност на Балканите. Посочено е било, че новата инфраструктура, транспортните коридори и добрата дигиталната свързаност са от ключово значение не само за шестте страни от региона, но и за развитието на целия континент.

Възможностите за реализирането на проектите е било обсъдено и с премиера на Косово Рамуш Харадинай. Министър-председателят Борисов е акцентирал върху това, че свързаността, добрата икономика и повишаването на стандарта на живот за хората в региона ще донесе и мир.

"Спокойствието на Балканите е изключително важно за Европа и всички ние трябва да работим за разбирателството между отделните народи", е казал Борисов.

Той е посочил и че на Балканите няма малки и големи държави и най-важно е да се повиши БВП на целия регион. "По това се определя колко сме добри", е допълнил българският премиер. "България е пример за нас и ние следваме това, което правите", е казал Рамуш Харадинай.

По време на среща между Бойко Борисов и министър-председателя на Република Македония Зоран Заев е било посочено, че подписаният между страните ни договор за добросъседство през миналата година е стимулирал интереса и процеса на изграждане на доверие към региона, информира още правителствената пресслужба.

Рамуш Харадинай смята, че приетата в София Декларация от страните членки на ЕС е "напредък за Косово", предаде Танюг, цитирана от БТА.

Премиерът благодари на страните членки на ЕС и специално на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, както и на българския премиер Бойко Борисов за неговата посветеност, съобщава мисията на ООН в Косово ЮНМИК.

Харадинай изразил благодарност и на страните от бивша Югославия за "изключителното им разбиране за Косово и подхода към нашите искания". Премиерът е уверил колегите си в София, че "визовата либерализация за Косово няма да се превърне в приток на мигранти".