Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Шарм ел Шейх за участие в Първата среща на високо равнище между държавните и правителствените ръководители на ЕС и Лигата на арабските държави. 

Форумът цели да подчертае необходимостта от засилени стратегически отношения между ЕС и арабския свят, както и да определи насоките за справяне с глобалните предизвикателства. Лидерите ще обсъдят общите усилия за решаване на регионални въпроси от взаимен интерес, като във фокуса на разговорите ще бъдат поставени теми, свързани с търговията и инвестициите, миграцията, сигурността и ситуацията в региона.

Премиерът Борисов ще участва днес в церемонията по откриване на срещата на върха, както и в първата пленарна сесия на формата, на която ще има изказване. В дневния ред днес са включени темите за разширяване на европейско-арабското партньорство и съвместния отговор на глобалните и регионални предизвикателства.

Срещата в египетския курорт, която ще бъде открита от председателя на Европейския съвет Доналд Туск и президента на Египет Абдел Фатах ас Сиси, протича прави при изключителни мерки за сигурност.