В пълния си обем грижата за българските граждани сме я изпълнили. В съседни държави не може да се ходи от град в град. В Турция до 21-и нямаш право да излизаш от вкъщи. Един ден българите ще оценят как сме се справили с пандемията, с миграционния натиск.

Това заяви премиерът в оставка Бойко Борисов по време на днешното заседание с членовете на Министерския съвет, цитиран от БНТ.

Вицепремиерът Екатерина Захариева каза, че днес за разговор е извикана руската посланичка, във връзка с изнесените от прокуратурата данни, че шестима руски граждани са заподозрени за взривове в заводи и складове от военно-промишления комплекс у нас.

Над 200 000 ваксини от "Пфайзер" пристигат в България в понеделник. До края на юни можем да достигнем колективен имунитет и със "зелените коридори" и запазване на темповете на ваксинация. Това заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Вицепремиерът Деница Сачева заяви, че безработицата е около 6,7%, малко над 200 000 души не са заети на трудовия пазар. По думите на Сачева нивото на безработицата е като това отпреди ковид кризата.

Има трудности заради наложения мораториум от Народното събрание за наемане на безработни по различните програми, каза Сачева.

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов каза, че над 5000 лица са получили безлихвени кредити за над 60 млн. лева.

Министърът на финансите Кирил Ананиев коментира, че от началото на пандемията у нас до юни ще бъдат изразходвани 6 млрд. и 100 млн. лева. За миналата година са изхарчени 4,1 млрд. лева, което е 3,5% от брутния вътрешен продукт. Ако я нямаше пандемията, щяхме да бъдем единствената страна в ЕС, която щеше да завърши годината с балансирано бюджетно салдо, каза Ананиев.

Борисов критикува намеренията за закриване на КПКОНПИ, тъй като по думите му веднага ще последва изтегляне на запорирани милиарди левове.

70-80 млн. лева биха стрували на хазната нови избори, заяви Кирил Ананиев.