ЧНа 1 януари аз бях в Петрич и пуснахме американски газ половин милиард кубика. Днес ние можем да взимаме газ от Турция и Гърция, но, когато прякорът на министъра е Кеша, той не е отишъл да си резервира. Българи, грабят вил Сега от 22 държави, които търгуват с Русия, само на България е спрян газът 100%. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който е в Бургас днес. Изказването си Борисов направи, докато зад гърба му членове на партията скандират за оставката на правителството на Кирил Петков.

По повод спирането на синьото гориво от Русия към България, Борисов прогнозира, че се връщат посредниците на газ и бизнесът ще фалира.

"Отвън чакат посредниците, натоварили са корабчетата, чакат тези сладки богати българи да плащат скъпия газ", коментира Борисов по повод спиране на синьо гориво за страната от "Газпром".

"Връщат посредниците, ще крадат 100-150 млн. на месец. Бизнесът ще фалира. Всички ще платим за това, че докарахме "промяната". Ще правят нови олигарси или старите са се върнали", допълни Борисов.

По думите му управляващите е трябвало да резервират газови капацитети в Гърция и Турция и заяви, че ГЕРБ е направила най-добрата газова инфраструктура на Балканите.

"Нас ни няма от година и кусур, я да видим колко е построено от гръцката връзка при нас и колко при тях", попита Борисов и каза, че по време на неговото управление е достигната 100% диверсификация:

"Подменихме десетки - най-добрите, с най-мощните, американски, най-добрата фирма, за да може да вкарваме от Турция и от България в Турция, в Гърция, В Румъния, в Сърбия - 100 процента диверсификация. На 31 декември тази година трябваше да е готова и гръцката връзка. Сега от 22 държави, които търгуват с Русия, газът е спрян само на България. Казвам го с не лошо чувство - заради тези некомпетентни хора, които случайно попаднаха в управлението, българите ще платят страховити цени."

"Ако Делян Добрев беше министър, още преди 2 месеца, когато започна войната, щях да съм го пратил на о. Ревитуза, където им е терминалът, да сме сложили банкова гаранция и да имаме гарантирани количества. Можем да взимаме газ от Турция и Гърция, но трябва да има мислещ министър. Когато прякорът му е Кеша, той не е отишъл да гарантира капацитет", заключи лидерът на ГЕРБ.

По-рано лидерът на ДСБ и съпредседател на "Демократична България" Атанас Атанасов  Атанасов призова медиите "да си вземат микрофоните и камерите" и да отиват в Банкя да питат Бойко Борисов "къде му е диверсификацията".

Лидерът на ГЕРБ коментира и предстоящото посещение на българска делегация в Украйна.

"Отиват там, за да си правят селфита, да се снимат със Зеленски", категоричен бе той.

Според него "полезният ход е веднага да си отиват и да идва компетентен човек, който още днес да реши въпроса".

Запитан дали и кога прогнозира да има предстоящи избори, той отговори: "Виждам най-сетне президентът Радев, това което ни натресе, да си го отзове, да събере политическата класа, лидерите, тези, които знаят и могат, да им постави задача и в рамите на този парламент е най-добре".

Според Борисов държавата няма да спечели от предсрочни избори, затова е най-добре ново правителство в този парламент.

"Едни предсрочни избори с тези машини, с кодовете в ръцете на Асен Василев, не ги искаме. Освен това нови 50 млн. за избори нямаме излишни", обясни Борисов.

Той обяви, че ГЕРБ иска извънредно заседание на парламента и за газа, и за оръжието за Украйна.

Борисов представи данни от Националния статистически институт, според които дефицитът към края на миналата година е в размер на 5,433 млрд. лв. По думите му картината е чудовищна и вече за еврозона в телевизионните студия няма да се говори.

"Грабят ви в момента, обират ви, докато ви говорят за шкафчета и чекмеджета, те ви обраха", каза Борисов.