Вчера, след като обяви в отговор на протестите, че лицензът на ЧЕЗ ще бъде отнет и токът ще поевтинее с 8%, той бе категоричен, че няма да подаде оставка "заради Станишев и Доган".

"Вчера направихме максимума да отговорим на исканията на протестиращите. От днес нататък няма какво повече да направим, за да им помогнем. Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда – това не ни е цел, нито изгода, ако трябва да се пазим от народа".
 
Това заяви обаче днес министър-председателят, цитиран от БГНЕС.

"След като така са поставени въпросите държавата има нужда от нов кредит на доверие и хората да определят как да се управляват от сега нататък. През тези 4 години направихме максимума", добави Борисов.
 
Той бе категоричен, че няма да участва нито в служебен кабинет, нито в  програмно правителство и щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи, предаде "Фокус".

Досега съм се явявал на избори винаги сам, по закон. На избори са се явявали ГЕРБ винаги, когато ЦИК, РИК и законът сте го писали БСП, ДПС и Синята коалиция, за да ни упреква някой, че ще искаме да манипулираме изборите по наши правила. След като искат такова управление на държавата, да видим. Няма да участвам в управление, в което полицията се бие с хората и няма да има политически дебат, а ще се плашим с протести", каза още премиерът.
 
Според него Иван Костов е положил огромни усилия да върне ДПС и БСП на власт и хората ще го оценят на изборите. Сега те ще могат да избират между Станишев, Доган и Костов, добави Борисов.

"След като по този начин направиха колегите от БСП и ДПС, направиха един много опасен прецедент и това ще ви се върне, бъдете сигурни. Ние имаме достойнство, чест. Властта ни е дал народът, днес му я връщаме. Няма да участваме в гласуването. Вие си гласувайте, ако искате”, обърна се той към опозицията.
 
След това Борисов призова вицепремиера Цветан Цветанов, който заедно с останалите министри беше в парламентарната зала:
 
 "Да благодарите на всички полицаи за положените усилия и това е жест и към тях да нямат работа на улицата, да а си гледат обществения ред и борбата с престъпността”.
 
Когато премиерът излезе на трибуната, в залата не присъстваха депутатите от БСП, които още вчера заявиха, че ще бойкотират предвиденото за днес гласуване на промените в кабинета, обявени от Борисов след отстраняването на Симеон Дянков.
След изказването на премиера, който си тръгна от парламента, за да проведе последното заседание на Министерски съвет, и народните представители от ГЕРБ напуснаха залата, изпращайки го с аплодисменти.

По-късно - в 11,20 часа, председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че Бойко Борисов е депозирал оставката на правителството. Тя обаче ще бъде гласувана утре, в началото на заседанието на Народното събрание.

По-късно от прессекретариата на президента обявиха, че с оглед на вътрешнополитическата ситуация в страната той отменя ангажиментите по програмата си до края на седмицата. Отлага се и планираното за края на месеца официално посещение в Социалистическа република Виетнам. Утре по обяд Росен Плевнелиев ще направи изявление на „Дондуков” 2.


Световните агенции

Българското правителство подава днес оставка след национални протести срещу високите цени на електричеството, присъединявайки се към дълъг списък от европейски правителства, паднали от власт заради мерки за икономии, коментира събитията у нас Ройтерс, цитирана от БТА.
Агенцията изтъква, че премиерът е опитал да успокои протестиращите, като уволни финансовия министър, обеща да намали цената на тока и да изгони чуждестранни компании, но обявените мерки не успяха да потушат недоволството.
И Ройтерс, и Франс прес цитират изявлението на Борисов, че "няма да участва в правителство, чиято полиция бие хора".
Ройтерс обръща внимание на факта, че премиерът не каза дали парламентарните избори, насрочени за юли, ще се състоят.
ИТАР-ТАСС пък се спира на думите му, че през последните 4 години властите са изпълнили максимума за подобряването на социалния и икономическия климат.
ДПА подчертава думите на Борисов, че хората ще решат какво да е новото правителство.


Анкета: Защо Бойко Борисов подаде оставка?