Бившият журналист и настоящ политик заяви, че е възложил това разследване на Гайтанджиева в последния си ден като изпълнителен директор на "Новини и актуални предавания" на TV7.

Според данните дружеството Chimtex (Cyorus) Limited е регистрирано в Никозия на 10 октомври 1994 г. с капитал от 5000 кипърски лири. Предметът на дейност е внос, износ, търговия и инвестиционно посредничество.

Според документи в министерството на търговията на Кипър съдружници в офшорката са четирима български граждани - Бойко Борисов, Цветелина Бориславова, Мирослав Дерменджиев и Живко Делчев. Те имат равни дялове, а Бориславова има генерално пълномощно да я представлява.

По същото време четиримата регистрирали и в България дружество със същото име - "Химтекс" АД, с предмет на дейност търговия с химикали и нефтохимически продукти с капитал от 1 млн. лв. 

Според търговския регистър на България Живко Делчев бил съдружник на Бойко Борисов и Цветелина Бориславова и в друга фирма в България - “Цебра“ ООД заедно с един от създателите на СИК Румен Николов-Пашата, регистрирана година по-късно. 

Проверка на журналистката в Департамента за търговска регистрация в Никозия към Министерството на търговията установила, че офшорката никога не е представяла финансови отчети пред властите в Кипър, въпреки че законът изисква фирмите да подават годишна информация за дейността си, включително за приходите и разходите си.

През 1997 г. офшорката била преименувана на Bipetalous Trading Limited, а българските собственици прехвърлили акциите си на двете кипърски дружества - Markyp Servisec Limited и Markyp Nominees Limited. 

Според търговския регистър на Кипър фирмата е все още действаща, но никога не е подавала финансови отчети за дейността си.
Няма обяснения обаче дали Борисов е задържал дяловете си, откакто е във властта.

Каква дейност е развивала офшорката - не получихме отговор, въпреки че след присъединяването на Кипър към ЕС тази информация би следвало да бъде публична, заявиха още от TV7.

Неотдавна от медията обявиха, че президентът Росен Плевнелиев си е купил къщата в Халкидики за над 700 000 евро в брой, а не по банков път, както изисква законът. Държавният глава обаче показа документи, от които се виждат банковите преводи.

В последните дни Николай Бареков атакува Бойко Борисов и с директното обвинение, че е поръчал да го убият.

"Поръчан съм от кръга "Котараците" на наемни убийци. Преди седмица е имало среща между Румен Николов-Пашата и Бойко Борисов", заяви Бареков, като уточни, че причината била, че се опитва да промени политическата система.

В отговор бившият премиер съобщи във Фейбсук, че е завел дело срещу Бареков за 10 000 лв. заради "серия от обиди и лъжи".