Министър-председателят отговори на въпрос на народния представител Петър Курумбашев за политиката на правителството към споразумението за борба с фалшифицирането между Европейския съюз и негови държави-членки, Мароко, Нова Зеландия, Сингапур, Швейцария и САЩ, одобрено от Министерският съвет на 16 ноември 2011 година, и известно като споразумението АCТА, предаде БТА.

Депутатите на ГЕРБ в Европарламента също ще гласуват против ратифицирането му, каза Борисов. Той посочи, че правителството се е съобразило с исканията и с тревогите на интернет-обществото в страната. Министерският съвет вече взе решение, с което замрази процедурата по ратификация на АСТА, докато не стане ясна позицията на останалите страни от ЕС.

"Министърът на икономиката Трайчо Трайков имаше доблест и чест, като призна, че е направил пропуск", посочи премиерът. Подготовката на споразумението обаче е започнала още по времето на правителството с премиер Сергей Станишев, припомни Бойко Борисов.

В средата на февруари икономическият министър заяви, че е готов да подаде оставка заради скандала с парафирането от страна на България на спорното споразумение.
"Тъй като няма настъпили обществени вреди, смятам, че стъпката, която предприех с предложението да бъде спряна ратификацията, е достатъчно прагматичен начин за поемане на отговорност. Но, ако премиерът прецени, че е необходима друга санкция, разбира се, бих подал оставка", заяви тогава Трайчо Трайков.