Това заяви европейският комисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева, цитирана от БГНЕС.
Според нея, ако "Гражданска защита" е подчинена на Бойко Борисов ще е най-добре, защото при бедствия и аварии ще могат да се вземат бързи решения.
"Цветан Цветанов е специалист като министър, но например министерството на здравеопазването не е към него и това би забавило реакцията", аргументира се тя.

По думите й в България има проблеми с наводнения, с горски пожари и затова "там сме добри в овладяването им и имаме подготвени хора и екипи". Според Георгиева обаче трябва да се наблегне на оборудването, дори то да е с техника втора употреба.
"В ЕС има 102 стандартизирани модула, а ние нямаме нито един. Затова трябва да работим, така рискуваме да пострадат хора, да бъдат унищожени къщи и ставаме скъпи на триците, евтини на брашното", образно се изрази еврокомисарят.
Тя допълни, че като цяло има 4 причини за нарастването на бедствията по света, съобщи БНР. Това са климатичните промени, ръстът на световното население и урбанизацията, повишеният риск от индустриални аварии и заплахата от тероризъм.

Георгиева сподели, че често си говори с премиера Борисов по икономически проблеми. Според нея бавно, но все пак се излиза от икономическата криза. Тя посочи, че най-важният проблем остава безработицата и не само за България.