В понеделник в 12 ч. той ще разговаря с лидера на АБВ Георги Първанов и парламентарната му група, във вторник - с ДПС, а в сряда - с БСП.

Миналата седмица се проведоха няколко кръга от преговори за промяна на коституцията. Основните от тях проведе РБ с БСП и ДПС, а главният прокурор и правосъдният министър "заровиха томахавките и се хванаха за писалките".

"Надявам се и съм убеден, че в петък на гласуването в Народно събрание ще бъдат приети трите основни важни неща, свързани със съдебната реформа. Разделянето на Висшия съдебен съвет на две части - съдии и прокурори, мажоритарният избор на съдиите и прокурорите и усилването ролята на съдебния инспектор, са много правилна стъпка и за България, и за Брюксел, каза премиерът.

Той обеща в понеделник и вторник да намери консенсус, защото познавал лидерите на тези партии и е убеден в тяхната диалогичност.

Той отново похвали лидерите на Реформаторският блок за срещатите им с БСП и ДПС. Разбраха, че с обиди и нападки не става, каза премиерът.

През седмицата обаче и от БСП и от ДПС се зарекоха, че няма да подкрепят конституционни промени.

Борисов отрече през последните дни да е бил настрана и изолиран от преговорите. Просто трябваше да извървим всички тези стъпки, каза още той.

За да бъдат приети на първо четене, предложените текстове за промени в конституцията трябва да получат мнозинство от 160 народни представители. След това ще предстоят още две гласувания, но след не по-малко от два месеца. Ако подкрепата е от минимум 180 депутати, то ще е нужно само още едно гласуване.

Към момента зад ремонта на основния закон са единствено депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт и част от БДЦ.

По рано премиерът откри поредната си пречиствателна станция в Кричим. Тя била 37 поред и обеща до месец да станат 50.