Премиерът Бойко Борисов се среща тази сутрин в Хелзинки с финландския си колега Юха Сипиля.

По-късно Борисов ще изнесе реч пред конгреса на Европейската народна партия и ще участва в гласуването за водещ кандидат на изборите през май.

ЕНП ще избере днес кандидата си за наследник на Жан-Клод Юнкер.

За мястото се борят германецът Манфред Вебер и финландецът Александър Стуб.

Партия ГЕРБ ще гласува за Вебер. Вебер е "голям приятел на България и е съвсем естествено да подкрепим представителя на ЕНП, който се предлага от германска страна. Той е от Бавария. Неговата партия - Християнсоциалният съюз, е дългосрочен партньор на ГЕРБ. Манфред Вебер е енергичен, компетентен, всеотдаен и за него сигурността на Европа е от ключово значение", заяви вчера зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Другият кандидат Александър Стуб коментира, че уважава решението на ГЕРБ, но според него изненади все пак са възможни.

В конгреса участват и представители на "България на гражданите" и СДС, които още не са избрали за кого ще гласуват.

"При всички положения ще подкрепим този, който поеме контретни ангажименти към България и по-конкретно към борбата с корупцията, заяви лидерът на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

Вчера, след откриване на годишния си конгрес в Хелзинки дясноцентристката ЕНП предупреди унгарския премиер Виктор Орбан, че може да обмисли да изхвърли неговата партия ФИДЕС от състава си, поради притеснения за действията й относно върховенството на закона и запазването на демократичните свободи, предаде Ройтерс.

Делегатите приеха специална резолюция, с която иска от Унгария да зачита ценностите и свободите, на които се основава ЕС и заявява, че те са изложени на сериозна заплаха. В резолюцията не се споменава изрично Будапеща, но представители на ЕНП, в чийто състав влиза и Християндемократическият съюз на германската канцлерка Ангела Меркел, заяви, че тя има за цел да изпрати послание към Орбан и ФИДЕС.