Лидерите на Европейската народна партия (ЕНП) се събират днес във финландската столица Хелзинки. Сред основните теми на двудневната среща ще са стратегията на ЕНП за спечелване на изборите за Европейски парламент догодина и дали унгарската националистическа партия "Фидес" трябва да продължи да бъде член на обединението.

На срещата ще присъстват лидери от Германия, Австрия, България, Хърватия, Унгария и Ирландия, а също и представители на основните институции на Европейския съюз.

Европейската народна партия ще гласува също кой да е нейният лидер на предстоящите европейски избори. Сред основните кандидати са германецът Манфред Вебер и бившият финландски премиер Александер Стуб.

Защо ГЕРБ избра Вебер?

От съобщение на ГЕРБ се разбира, че партията ще подкрепи кандидатурата на Манфред Вебер, който е председател на Групата на ЕНП в ЕП.

"Вашият дългогодишен опит ще бъде безценен за ЕС при справянето с актуалните предизвикателства пред Съюза като сигурността, миграцията и Брекзит. Освен това вие сте и голям приятел на България." Това каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов на среща с Манфред Вебер в Хелзинки. В срещата участваха кметове на областни градове, избрани от листата на ГЕРБ.

ГЕРБ заложи на опита на Манфред Вебер и на приятелството му с България

Снимка: ГЕРБ

"Най-важното е да постигаме резултати в полза на гражданите и затова приветствам усилията на държавната и местна власт в България да повишат качеството и стандарта на живота на хората", каза Манфред Вебер пред Цветанов и кметовете от ГЕРБ.

Той изтъкна, че по време на своите посещения в България и при срещите си с Бойко Борисов и Цветан Цветанов се е убедил колко добре България пази външната граница на ЕС и допринася за сигурността на всички европейски граждани. "Уверен съм, че добрите резултати на европейските избори ще са добър трамплин за местния вот в България по-късно през 2019 г.", каза Вебер и благодари за подкрепата на българската делегация от ГЕРБ за неговата кандидатура.

Ще отстранят ли Орбан?

Крайнодесните и популистките партии завоюваха значителни политически позиции, докато европейските лидери изпаднаха в разногласия как да се справят с мигрантската криза. Новото противопоставяне между Брюксел и италианското популистко правителство за италианския бюджет е ярък пример за хаоса, който може да сполети европейския проект след изборите през май следващата година, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Въпросът пред ЕНП е дали да задържи или да отстрани от редиците си управляващата партия на Унгария "Фидес" и премиера Виктор Орбан. През септември евродепутатите подкрепиха действия без прецедент срещу неговото правителство, което подкопава демократичните ценности на блока и върховенството на закона.