ГЕРБ няма да отстъпи от позицията Мария Габриел да бъде министър-председател и външен министър след ротацията и повече компромиси няма да прави. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов, който изрази недоволство от ултиматума, който са му поставили от ПП-ДБ - Николай Денков да бъде и външен министър, освен вицепремиер със специален статут и министър на образованието. Такава е била и първоначалната договорка в подписания меморандум с ПП-ДБ, припомни Борисов.

Той разкри, че на среща в неделя с лидерите на ПП-ДБ, на която са присъствали и Мария Габриел, Николай Денков и Делян Пеевски, е прозвучало искането на партньорите му във властта да получат поста на външния министър и че няма да отстъпят от това, в противен случай пада кабинетът.

"За разлика от колегите, аз много внимателно си меря думите, защото виждате, че всички проблеми са свързани с непремерени думи и действия. След това много трудно се отричат и перифразират. В разговорите, които имахме в неделя с Асен Василев, Кирил Петков, Христо Иванов, Николай Денков, Мария Габриел, Атанас Атанасов, Делян Пеевски - поставянето на червени линии от страна на колегите с нищо не помага за вземане на крайно решение. 

И неслучайно казах, че ротацията не е на всяка цена и да чуваме от медиите условия или червени линии, които, ако не става, пада правителството. Цитирам колегата Петков, че тяхното решение на групата е, ако Денков не е външен министър, няма да има ротация. В меморандума, който сме подписали, там ясно е описано, че Денков е безспорен много добър вицепремиер и министър на образованието. Сега те казват - на нас ни трябва Външно, за да имаме излаз към света", заяви Борисов пред журналисти в парламента.

"Контрааргумента, който им казах, е - когато Василев предложи група министри само от ПП в сферата на икономиката, енергетиката, финансите - то не е ли излаз? Когато участва в "Екофин", не е ли излаз? Когато министърът на отбраната, участвайки в срещи на НАТО, това не е ли излаз? Като прибавим тук и икономиката, и регионалното министерство, земеделското, спортното министерство... Моята теза беше, че най-безпроблемно и с най-голям пасив за ГЕРБ да се ротират външният министър да стане премиер и Външно да си остане като единственото министерство, което е било при нас", обясни разговора между лидерите Борисов. 

И декларира, че ГЕРБ повече компромиси няма да прави, защото всички останали министри са на ПП-ДБ, а те имат само външен министър, който ще стане премиер.

"Денков е вицепремиер с особен статут, то е написано в меморандума. След като те поставят тази червена линия, аз не виждам ако не стигнем до някакъв консенсус, на фона на останалите, аз какво да кажа на моите симпатизанти, членове, които са ни поставили на първо място? Ние до този момент направихме огромен компромис, от първа политическа сила си дадохме мандата, дадохме си премиера и минстрите", възмути се Борисов и припомни, че има 69 депутати, а ПП - само 30.

"Е, и сега, дай да вземем и Външно министерство!", възкликна Борисов. "Те заявиха, че няма да отстъпят, аз не виждам повече компромиси назад, които може ГЕРБ да направи. Изходът е Габриел и външен министър, Денков специален вицепремиер и министър на образованието. А как си представяте всички важни важни министри и зам.-министри и Мария като кукувица седи в МС и на Асен Василев, който си ги командва сега в САЩ всички министри, тя трябва да му се моли всеки ден?", негодува лидерът на ГЕРБ.

"Успехите на Външно министерство към днешна дата се дължат на контактите на Мария Габриел", категоричен беше той с уговорката, че някои други опити от страна на ПП-ДБ за външна политика са били неуспешни.

Все пак Борисов не затвори вратата и подчерта, че все още е отворен за постигане на разбирателство. "За разлика от тях, аз няма да чертая днес червени линии", каза лидерът на ГЕРБ.