Само преди два дни Бойко Борисов разговаря с Владимир Путин, за да го информира за решението за АЕЦ "Белене", но не стана ясно какво точно са обсъдили двамата.
"Преди да запозная правителството и парламента по темата няма да говоря публично", заяви пред журналисти премиерът.

Междувременно тази сутрин мнозинството в парламента отхвърли две предложения за изслушване на Борисов за позицията на правителството за АЕЦ „Белене” - на съпредседателите на Синята коалиция Мартин Димитров и Иван Костов и на "Атака", предаде „Фокус”. От общо гласували 141 депутати, „за” бяха 54, „против” – 8, „въздържал се” – 79.
Преди предложението да бъде отхвърлено, Димитров заяви от трибуната: „Изтича месец март, идва моментът на взимане на решение по проекта. Смятам, че по толкова ключов и важен въпрос никой не би трябвало да натоварва себе си с еднолично решение. За нас от Синята коалиция е неразбираемо защо премиерът се натоварва с тази отговорност. Защо българският парламент не участва във вземането на това решение. Би трябвало да има дебат, защото то ще има влияние в следващите поне 40-50 г.”

Проф. Станислав Станилов от „Атака” пък заяви: „Искаме да предизвикаме дебат, за да стане ясно имат ли намерение правителството и управляващата партия да питат българския народ дали трябва да бъде построена тази централа. Защо не трябва да има АЕЦ „Белене"?”.
Както е известно, националистите, за разлика от сините, са "за" изграждане на централата.

По-рано днес Иван Костов заяви в телевизионно интервю, че още през 1991 г., по негово предложение, правителството е спряло проекта "Белене".

Борисов ще коментира позицията на правителството за АЕЦ „Белене” днес след заседанието на Икономическата комисия в Народното събрание в 14,30 часа, стана ясно по-късно в Министерски съвет, предаде "Фокус".
Премиерът ще говори пред депутатите от комисията за газовата връзка с Турция. Заседанието ще бъде закрито и на него той ще съобщи на депутатите и за "Белене".

По време на петъчния парламентарен контрол Бойко Борисов инициира изслушването за Турция в отговор на въпрос от лидера на „Атака” Волен Сидеров за съвместното заседание между българското и турско правителство в Анкара. В петък премиерът обясни, че са били изяснени позициите на двете страни.

По време на нашия управленски мандат отношенията ни с Турция са изключително добри, подчерта Борисов и добави: "Г-н Сидеров, ако ме поканите на секретно заседание на икономическата комисия, мога да ви кажа защо десетилетия тази междусистемна газова връзка с Турция не е ставала", цитира го "Фокус". Борисов подчерта, че премиерът на Турция е поел ангажимент споразумението за междусистемна връзка за газ да се подпише в рамките на два месеца.

„Бих могъл да ви споделя какво съм чул и разбрал. Това е най-малкото, което съм договорил – междусистемна връзка, която да задоволи нашите нужди при хуманитарни проблеми. Това е сложен проблем, затова не е решен досега и ако не го направим сега, няма да бъде решен никога, поради други фактори”, каза Борисов.
„Знаете, че Турция си има свой газ и доставки и газът ще бъде диверсифициран. Организирайте комисията и там ще дойда да ви кажа всички подробности – в Катар какво ми отговориха за втечнения газ и в Турция”, каза Борисов.