"Чуваме се нерядко. Доста по-активно общуваме, отколкото в едни предишни периоди, които, надявам се, да са забравени вече", казва държавният глава.

Само преди дни Бойко Борисов заяви, че "имаме опитен президент, който се старае много". "Ако някой път чисто политически не се опитва да ни критикува, аз мисля, че той прекрасно се справя с работата си", заяви още министър-председателят.

По този повод президентът коментира пред изданието: "Без съмнение това е една заявка за добър тон в отношенията между институциите. Ценя високо такива оценки и се надявам този тон да се запази през идващия политически сезон, който е особено важен за изхода на България от кризата".

Първанов обаче открито критикува министъра без портфейл Божидар Димитров заради скандалните му изказвания за "шибания народ" в скандала с археолози за откритите мощи на Йоан Предтеча.
Според държавния глава има тенденция на огрубяване на политическия език.
"И много политици си мислят, че колкото по-грубо говорят, толкова по-интересни са. Недопустимо е един политик да се изказва по такъв начин. Но това не е изолирано явление", заявява той.

Първанов коментира и конфликта между него и военния министър по повод назначението на новия шеф на военното разузнаване.
"С военния министър ще си общуваме по устав, казано на военен език. Държа на позицията и оценката си, че комодор Гагашев е един много подготвен в професионално отношение висш военен и затова съм подкрепил предложението за заместник на Съвместното оперативно командване. Мисля, че там би бил много силен. В същото време се убедих, че кандидатът от самата служба, не искам да споменавам името му, е един много добър разузнавач, бил е на тежка отговорна мисия в труден момент", казва президентът.

По повод назначението на актьора Димитър Туджаров - Шкумбата в консулството на България в Чикаго той дори е категорично против: "Ако не беше истина, щеше да е един хубав виц. Мисля, че това е едно неуместно предложение, което не издига авторитета на българската дипломация. И друг път са правени компромиси, но случаят е доста фрапиращ... Трябва да вдигаме критериите за дипломатическа служба, а не да ги снижаваме".

Преди две седмици обаче, Бойко Борисов защити назначаването на Шкумбата, като дори заяви, че той е над капацитета на някои дипломати.