Борисов, който е ръководител на българската делегация, беше посрещнат от унгарския си колега Виктор Орбан в Будапеща, където се провежда форумът, съобщи правителствената пресслужба.

Срещата е по инициативата "16+1", чиято цел е задълбочаване на търговското и икономическо сътрудничество между държавите участнички и насърчаване на двустранни и многостранни партньорства. Предвидено е подписване на Протокол за сътрудничество в селскостопанската сфера между Министерството на земеделието на България и Генералната администрация за надзор на качеството, инспекция и карантина на Китай.

Китай ще осигури над 3 млрд. долара за проекти в Централна и Източна Европа (ЦЕИ), обяви премиерът на втората по големина икономика в света Ли Къцян на срещата, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Под егидата на междубанковата асоциация на Китай и ЦЕИ, която официално ще бъде обявена днес, Китайската банка за развитие ще осигури равностойността на 2 милиарда евро (2,39 милиарда долара) за развитието на финансовата структура.
Вторият етап на фонда за инвестиционно сътрудничество Китай-ЦЕИ започва с капитализация от 1 милиард долар и повечето от тези пари ще отидат за страните от ЦЕИ", допълни китайският премиер.

„Разчитаме на китайското правителство активното сътрудничество и двустранните интереси да намерят израз в прагматичния подход, които да доведе до реализирането на конкретни проекти“, заяви пък Бойко Борисов. Той изтъкна, че за България те са свързани основно с изграждането на автомагистралите „Хемус“ и „Черно море“, както и на ж. п. линията Русе – Варна.

Другите възможности за сътрудничество са в енергетиката, селското стопанство, индустриалните зони, електронната търговия, иновациите, медицината.

По думите на Борисов реализацията на проекти в тези области ще доведе до откриването на нови paбoтни мecтa, повишаване cтaндapтa нa живoт и нов тлacък на икономическия растеж.

Българското правителство е готово за активно сътрудничество при ясно очертани и взаимноизгодни условия за двете страни.

"Необходимо e да се излезе извън остарялата схема на кредитиране с държавни гаранции като се търсят нови и гъвкави подходи, като например публично-частното партньорство, подчерта Борисов.

Той посочи, че след стартирането през 2012 г. на механизма за редовни срещи между ръководителите на Китай и страните от ЦИЕ китайските компании са засилили присъствието си в областта на инфраструктурата в този регион.

"Без да има характер на международна организация, форумът „16+1” излъчва силни сигнали на стабилност, добронамереност, сътрудничество, търсене на общи подходи и решения. Провежданите срещи и приеманите документи по инициативата са в унисон с идеите и принципите на ЕС, като отвореност, равно третиране на всички и взаимна изгода", подчерта още премиерът.

По думите му инициативата е принос към сътрудничеството между Европа и Китай и между ЕС и Китай – посока, в която България ще продължи да работи и за в бъдеще.

Китай съблазнява Източна Европа и подкопава правилата на ЕС, коментира по-рано в. "Файненшъл таймс" в анализ за китайско-източноевропейската среща. Цитирани са неназовани дипломати, според които Пекин може да се възползва от ентусиазма на по-бедните източноевропейци да реализират мащабни инфраструктурни проекти с безграничните китайски финансови ресурси.

Вижте снимки от форума >>