Малко по-рано от прокуратурата обявиха, че ще предложат на ДКЕВР да започне процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ заради редица нарушения. Едно от тях е, че от компанията е отчитала потреблението на абонатите си на три месеца, заради което не е била санкционирана от ДКЕВР.

От 1 март може да се намали цената на тока с 8%, заяви още Борисов, цитиран от „Фокус”.

"В Министерски съвет е получено писмо от инициативен комитет с искания по темата енергетика със седем точки. В една от тях се иска да се отмени увеличението на цената на тока", добави той и подчерта, че решенията ги взема ДКЕВР и МС им препоръчва и се надява да вземат такова, защото и вчера от Брюксел му обърнали внимание на това.

По думите му може да се намалят признатите разходи и да се увеличи продаването количество електроенергия от АЕЦ "Козлодуй" на регулирания пазар до 85-90%.

"Има електромери, които се манипулират. Убеден съм, че инкасаторите пипат едни електромери за сметка на други. Говорил  съм с Комисията на потребителите - хората могат да заведат колективни искове при над 20% повишаване."
 
Борисов съобщи още, че и трите ЕРП-та са глобени, но бе категоричен, че няма да изпълни друго искане на протестиращите - да бъдат национализирани.

"Няма да съм аз човекът, който ще национализира. Вие ще видите колко жалък е Чърчил, който казва, че ще национализират – това са няколко милиарда, които трябва да се извадят само за ЕРП-та, за "Мариците" не ми се мисли."
 
Това Борисов каза по повод изказване на лидера на БСП Сергей Станишев, който сравни сблъсъка между БСП и ГЕРБ с този между Чърчил и Хитлер.

Премиерът съобщи още, че е получил покана от президента на Русия Владимир Путин да посети Москва за АЕЦ "Белене".
 
"Имам покана и от Путин, и от премиер-министъра Медведев да отида до Москва - да говорим как можем да избегнем съда и да намерим решение – или да продадем реакторите заедно, или както сме казали - седми реактор на АЕЦ „Козлодуй” - за хибрид. Трябва да намерим решение - да не ходим за милиарди евро да се съдим и да харчим луди."
 
Той се похвали, че регулярно говорим както с Путин, така и с президента Барак Обама, новия държавен секретар на САЩ Джон Кери и с британския премиер Дейвид Камерън.

"Имаме тази привилегия да ни познават и да говорят с нас по темите, които ни вълнуват.”

По повод оставката на Симеон Дянков Борисов отрече да има информация, че той е замесен в корупционни схеми, похвали го, че е изиграл много важна роля за финансовата стабилност, но заяви, че не се е справил с това да осигури икономически растеж. Освен това бил некомуникативен и му "причинил" това да не даде парите на зърнопроизводителите.
 
"Ако не работят така, както искам, ще направя още смени", отговори Борисов на въпрос дали би махнал още министри.

По повод искането на опозицията самият той и правителството да подадат оставка, Борисов заяви:

"На нас ни е изгодно да подадем оставка веднага, но ако го
направим, последиците ще бъдат катастрофални. Аз няма да подам оставка заради Станишев и Доган, а ще се боря с тях. Дали ще останем още няколко месеца на власт, за нас няма никакво значение, дори ще берем само пасивите на студа, зимата и високите сметки
".
Той напомни на Сергей Станишев и Ахмед Доган, че Волен Сидеров протестираше и при Тройната коалиция:
  
"Протести пред парламента и бой на хора имаше и тогава. Учителската стачка трая седмици и тогавашните вицепремиери казаха, че трябва да развалят седянката. Зърнопроизводителите блокираха София. Пътят, по който са тръгнали - да използват недоволството на хората, ще им изиграе много зла шега за в бъдеще. Навсякъде революцията е изяла децата си. Да, улицата може да изгради партии. Това си е тяхно право. Като се явят на избори, ще влязат в парламента."
 
Премиерът беше категоричен още, че няма "да се върже на играта" на Иван Костов, който предложи служебно правителство, защото още веднъж показал, че е "вързан с червените". Той добави, че няма да стане съпричастен към фалиране на държавата, защото тя му е по-мила от управлението.

Борисов подчерта, че е изпълнил своята отговорност и дълг към държавата и даде пример с повишаването на минималната работна заплата, което било максимум в условия на криза. И обеща промяна в доходите, когато икономиката започне да работи по-добре.

"За три години съм осигурил финансова стабилност. Нямаме едно спряно евро в Брюксел, единствената държава сме, на която дадоха повече пари. Единствената държава сме, където идва Барозу да открива обекти, на други места не ходи. Построено е повече, отколкото в последните 20 г. 2 милиарда повече пари съм осигурил за следващия програмен период. Аз си тръгвам с много, много вдигната глава"

Това заяви още Бойко Борисов и добави, че и неговата енергия има лимит.

Добрев за цената на тока и отнемането на лиценза на ЧЕЗ

На дискусия енергийният министър Делян Добрев каза, че цената на електроенергията може да бъде намалена с около 8%, ако бъдат изпълнени две мерки
  1. промяна на микса на енергията за регулирания пазар, като от него бъдат извадени квотите на скъпите централи, с които няма сключени договори зазадължително изкупуване на енергията;
  2. намаляване на признатите загуби на електроразпределителните дружества от 15 на 10 процента.
Добрев уточни, че цитира калкулация на министерството си. Дали това, което сме сметнали, е коректно, и какво точно ще бъде намалението на цената, ще каже регулаторът, добави той.
В законодателството е предвидено време за възражение от страна на ЧЕЗ, докато се стигне до фактическо отнемане на лицензията, отбеляза министърът.

Днес ще направим извънредно заседание на комисията и ще вземем решение, по този въпрос на базата на препоръката на прокуратурата, каза пък и.д. председателят на ДКЕВР Юлиана Иванова.

ЧЕЗ: Остър протест!

"Смятаме, че изявленията на премиера и прокуратурата в средствата за масова информация са грубо нарушение на юридическите задължения на България като държава, влизаща в ЕС. Единствената организация, която може да взима решение за започване на процедурата по анулиране на лиценза, е изключително независимото енергийно управление. От него не сме получавали никакви уведомления за намерения за започване на такава процедура (анулирането на лиценза).”

Това се посочва в изявление на говорителя на чешкия концерн Барбора Пулпанова, цитирано от ИТАР-ТАСС и "Фокус".
 
Европейската комисия: Вътрешен въпрос

Право на държавите от ЕС и на техните енергийни регулатори е да дават и да отнемат лицензи, заяви на пресконференция в отговор на въпрос Марлене Холцнер, говорител на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Тя бе помолена за коментар на предстоящото отнемане на лиценза на ЧЕЗ в България, предаде БТА.
"Разбираме, че пресконференцията, на която това е било съобщено, току-що е приключила и затова е рано да дадем по-задълбочена оценка", уточни Холцнер, като обеща на по-късен етап да опита да даде допълнение към отговора.