Това е заявил премиерът на заседанието на Министерски съвет, става ясно от публикуваната стенограма.

Темата е обсъдена от Борисов и вицепремиера Валери Симеонов, който междувременно отрече фирми на Патриотичния фронт да участват в изграждането на оградата, за каквото прокуратурата прави проверка.

Ето какво са казали двамата пред колегите си от кабинета по повод критиките на БСП за нарушения и корупция:

БОРИСОВ: Големите, моторите на европейската икономика и развитие, действително в наше лице виждат хора амбицирани да работят за държавата си. А когато се работи добре за държавата, и ЕС е щастлив от тая работа, защото и на тях вече им идва в повече, защото и при тях социалните системи са претоварени с проблеми на други държави. Ние да си свършим нашето домашно, да си довършим реформите – преди малко чухте – в съдебната система, да направим това, с което да улесним бизнеса, там, където не достигат работници, да дръпне икономиката, ред и дисциплина.

Тази българска поговорка за казана – където само при българския казан в ада няма пазач... Във вчерашния ден президентът на Франция казва: „България най-добре пази границите“. Президентът на Германия, канцлерът на Германия казват: „България най-добре пази границите“. Европейският комисар казва: „България най-добре пази границите“. И в същото време…

Преди няколко дена с Валери Симеонов си говорихме и той казва, цитирам го: „Искам да заведа парламентарните групи, да минем през цялата ограда. Ще дадем каквото е необходимо, да видят какво истинско съоръжение е”. Ние не шумим, защото това не е туристически обект да го показваме. Президентът Макрон август месец ще е в България и казва: „След като Камерън, Орбан идват и са толкова впечатлени, искам да дойда и аз да го разгледам, да видя как България се справя. Никой друг така добре не се справя”. А ние, българите, продължаваме да си създаваме всеки ден напрежение.

Аз моля вицепремиерът Симеонов да организира една подобна среща, да я видят колегите депутати, да спрем да се тричаме вътрешно в България. При положение, че обикновено отвън идва натискът с лошите коментари, само във вчерашния ден всички отговорни институции и важни хора в Европа са ни дали отлична оценка. Защо трябва да си го причиняваме? Че някъде се навела оградата, ние говорим срещу предишно правителство, или защо била един ред...

Симеонов ще им обясни още веднъж там на място – искахме бързо да я опънем. Те и през Берлинската стена прескачат, от Алкатраз има избягали хора. Тя не може да е 100-процентна преграда, тя служи да помогне на граничарите и военните, които са там, ако дойде маса от хора, да може да ги блокира и да ги спре.

Всеки ден питаме за поръчките МВР. Вчера и на канцлера Меркел казах: Може да ги направим и през закона за националната сигурност, има такава възможност веднага да ги направим чрез директно договаряне. Но нали не е прието това, няма да го погледнете добре, няма. Ще изчакаме още седмица, две, три, колкото трябва, за да може да минат поръчките законово, прозрачно, така, както всички искаме… Да, много хора ми казаха, че трябваше с директно договаряне да стане, веднага, така е, Симеонов. Но представям си тогава пък какво щеше да се говори.

И когато вече дойдат всичките автомобили, когато термокамерите дойдат, когато цялата ограда е с датчици – и това ще стане в следващите месеци, това ще стане едно действително много надеждно съоръжение. Просто процесът е технологичен. В Европейския съюз ни разбират и казват: „Да, така трябва“. Ние тук се разправяме всеки ден и си нанасяме щети. И това не носи полза на никого. А че ще стане действително добро съоръжение…

СИМЕОНОВ: То е станало. Нашето съоръжение е по-добро от унгарското. Нашето съоръжение може би е най-доброто в момента в ЕС. Унгарците го правят с оградна мрежа в средата, нашите са панели – стабилно съоръжение, с бетонови основи.

БОРИСОВ: Те го отчитат. Ние с колегите от БСП водим спора. Навън всички го знаят.

СИМЕОНОВ: Там, според мен, какъвто и спор да се води, става въпрос за столетни идейни деформации, според мен, а не за същностна критика, основателна. И по тая причина, просто ви информирам, днес, в качеството си на вицепремиер аз ще сезирам главния прокурор, за да може госпожа Йончева да дава обяснения как така тя фиксира точно между кои гранични пирамиди е била едноредова, пък къде нямало камери и т.н. Това си е абсолютно изказване в ущърб на държавните интереси. И аз ще искам тя да си получи заслуженото.

БОРИСОВ: Продължаваме нататък...".

Междувременно Валери Симеонов внесе сигнал в прокуратурата срещу депутатката от БСП Елена Йончева, която застрашавала националната сигурност, изнасяйки класифицирана информация за оградата.