България е на прага на криза, подобна на гръцката, каза днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред участниците в Националната младежка академия на партията, която се провежда във Варна.

Той коментира препоръки на Европейската комисия, които изискват от страната ни строга фискална политика. Според Борисов правителството на "Продължаваме Промяната" е теглило заеми, каквито не са натрупали кабинетите от целия преход взети заедно.

"Колкото харчиш, толкова трябва да изкараш. Правителството трябва да има излишък в Бюджета. Оставихме им 15 млрд., сега те ни слагат по 15 млрд. лева дълг на година. Около 20 правителства са взели толкова дълг, колкото едно - правителството на "Продължаваме промяната" за следващите години, не си ли давате сметка?", заяви лидерът на ГЕРБ.

"ЕК ни призовава да бъдем фискално предпазливи. На езика на ЕК предпазливост означава много внимавайте. Бъдете предпазливи да се харесате на хората. Съвестта ми е чиста, защото на тази дата съм предупредил какво ще се случи на българите през следващите години. Също както преди 2 години предупредих, че следва хаос и тотална криза", каза Борисов и подчерта, че ЕК са написали всичко, което България трябва да спазва, ако не искаме през следващите години да дойде някой отвън, за да го направи.

По думите му без писмено споразумение между партиите ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат, съобщи БТА.

Лидерът на ГЕРБ посочи още, че девизът на партията за предстоящите местни избори би трябвало да бъде призив да не се допусне градовете да се превърнат в това, което е държавата.

Борисов коментира и отношенията си с президента. "Не съм се чувал и срещал с Румен Радев от години. Вкараха ни с тази провокация в обяснителен режим. Ако Радев ме покани, ще отида да говоря, защото трябва да се обсъдят важните теми. Нямаше да крия, ако съм се срещнал с него. Правилно е политиците да се говорят. Ако има среща, пръв аз ще я обявя", заяви лидерът на ГЕРБ и подчерта: "Моят политически опонент е Румен Радев. Той е сериозен играч", каза още той.

 

ГЕРБ иска свикване на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) към президента заради проблеми в енергетиката, каза днес председателят на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев при откриването на Националната младежка академия на партията във Варна.

Той уточни, че в Плана за възстановяване и устойчивост е заложено, че страната ни трябва да ограничи с 40 на сто вредните си емисии до 2025 г., но, по думите му, това ще съсипе българската енергетика. Според Добрев, ако планираното бъде изпълнено, икономиката ще се свие с четири процента. Ще се произвеждат 12,5 мегаватчаса по-малко енергия, което е 3,2 милиарда евро щети за страната, допълни той. И уточни, че всичко това трябва да се дискутира от КСНС, защото засяга пряко националната сигурност.

Заместник-председателят на ГЕРБ Даниел Митов коментира пред младежите, че през последните години страната ни страда от липса на лидерство. Според него управлявалите от "Продължаваме Промяната" са успели "да натворят купища бели", а специално Кирил Петков единственото, което би трябвало да направи в полза на страната, е да се скрие.