Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че е очаквал историята с къщата в Барселона да се завърти отново в медиите. Той коментира публикуваните в каталунското издание "Ел Периодико" подозрения, че е замесен в схема за пране на пари, като ги обвърза със скандала при шествието с президента Румен Радев в сряда. Борисов заяви още, че във всичко това вижда и следа от изток.

"Защо това се случва, когато се говори за най-бедните райони в Северозапада, когато се борим да вземем повече пари, точно сега излезе? Няма да ме разколебаят. Ще строим, ще работим. Преди 2 месеца ни предупредиха. Те трябваше да излизат в понеделник, вторник, сряда, четвъртък, по една статия. Обаче нещо се объркаха. Целта беше шествието да бъде пикът, за да се направи пуч. Почти сигурен съм, че идва от изток и съм се хванал на няколко рубли с колеги на бас какво ще излезе накрая", заяви Бойко Борисов.

Той коментира темата в кулоарите на Европарламента в Брюксел, където заедно с другите лидери от ЕС участва в тежките преговори за новата бюджетна рамка.

"Беше подготвено, знаехме го, очаквахме го", подчерта Борисов и конкретизира: "Нито имам къща, нито имам имоти, нито съм ходил в Барселона. Сигурно преди 15 години съм ходил като кмет. Нямам нищо общо с тези фирми, някои хора не съм виждал по 20 години. Никоя служба, власт, прокуратура, полиция не ме е потърсила да ме пита това вярно ли е. Аз се отнасям с разбиране към шествието на моя съсед по месторабота. Не казвам, че президентът седи зад това. Децата, разузнавачите от ГРУ, които сега са и в Европарламента, го говориха всичко това. Това беше преди година близо. Започна 2015-а, 2016-а, 2017-а, едно и също", каза Борисов.

На въпрос дали е влизал в комуникация с авторите на материала от "Ел Периодико", той отвърна:

"Защо да отговарям за нещо, за което не са открити доказателства. Това да познаваш или не някого, не те прави замесен в каквото и да било. Все едно да ме питате, дали съм виждал някого преди 15-20 години. С моята интензивност на работа, понякога забравям".

Рано тази сутрин "Ел Периодико" припомни историята с къщата в Барселона. Според изданието в края на март 2019 г. българска организация с наименование MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida (Гражданско движене "Обединена България") е подала сигнал до каталунските власти. В него се твърди, че моделът Борислава Йовчева и семейството ѝ живеят в луксозна вила, закупена за 3 милиона евро, а във финансирането през офшорки в Кипър има руска връзка. Според изданието сигналът е предизвикал разследване от страна на антикорупционното звено на местната полиция, което проверява дали произходът на парите е свързан с Бойко Борисов.

Повод за това е кампанията преди евроизборите през 2019 година, когато от БСП обвиниха премиера, че използва посредничеството на свои роднини за управление на финансови ресурси в чужбина, в това число и въпросната къща в Барселона. Още тогава Бойко Борисов коментира в детайли случая. Той заяви, че няма къща в Барселона и отрече когато и да било във времето някой друг да му е управлявал бизнеса.

"Ние сме много сложна рода. С единия братовчед не съм се виждал от 40 години. С другите братовчеди не си бяхме говорили от 30 години. Сега, като се видим, си махаме. Ние сме родени в една къща и не си говорим. Двама от тях съм ги бил и затова не си говорим, въпреки че живеят в Банкя. Аз не си говоря с тях - те ли ще ми управляват бизнеса? За една помпа се бихме", каза тогава Борисов.

В същото време МВР съобщи, че няма информация за разследване на испанските власти срещу премиера Бойко Борисов. Това коментира пред журналисти в парламента Младен Маринов. В отговор на въпрос има ли сигнали за разследване на испанските власти спрямо имущественото състояние на Борисов, вътрешният министър отговори отрицателно. "Нямаме информация, по официалните канали няма такива постъпили запитвания", каза Маринов.