В него бившият правосъден министър подчертава, че напоследък се обсъжда идеята за Европа на две скорости и упреква двамата, че партиите им са прахосали първите 10 години от членството ни в ЕС. Според него заради това България е най-бедната страна в общността. 

"Обръщам се към Вас с открито писмо, защото в нашата фасадна демокрация липсва дебат по най-важните за страната ни въпроси. Без такъв дебат българските граждани няма как да вземат информирано решение на предстоящите избори. А от тези избори зависи положението ни в ЕС. Гласите се един от вас двамата да стане премиер, а Вие лично и вашите партии сте сериозният риск пред европейското бъдеще на страната ни", пише Иванов.

Той изтъква, че преди броени дни ЕК заговори официално за „Европа на много скорости”, а Германия и Франция вече обявиха, че обсъждат създаването на ядро от държави.

В писмото се казва още:

"Ако един от Вас двамата наистина стане премиер, рискуваме изобщо да изпаднем от бъдещето на Евросъюза. Вие и Вашите партии прахосахте цялото първо десетилетие на българското членство в ЕС. Отказахте се да направите съдебна реформа. Вместо да чистите гнилите ябълки от съдебната власт, Вие лансирахте хора като Сотир Цацаров, Владимира Янева, Георги Колев, Димитър Узунов и Ясен Тодоров. Вие си ги избрахте.

Вместо да изградите здрави и независими регулатори и служби, Вие назначихте Пеевски в ДАНС, Филип Златанов с тефтерчето в антикорупционната комисия, хора без имена и биография, в КЗК и КФН. Назначихте и преназначихте Искров и компания в БНБ и те удобно проспаха КТБ, а сега ЕК ги изобличи, че си затварят очите и за ПИБ. Вие тровехте медиите, мачкахте свободната инициатива в икономиката, фалшифицирахте демократичния процес, тъпкахте конституцията".

По думите на лидера на "Да, България" заигравките на всеки от двама де факто изваждат България от НАТО и общата европейска външна политика, а благодарение на ГЕРБ и БСП България е най-бедната, най-корумпираната, най-незащитената страна в Европа. Според Иванов те не са граждани на Европа по дух и не разбират Евросъюза.

"Говорите за промяна и реформи, но единственото, за което някога сте работили, е укрепването на мафиотския модел в страната ни. Вие сте вградени в темелите му като моми в мост. И неговото разрушаване може да означава единствено Вашия край".

По думите му, ако гражданите изберат ГЕРБ или БСП, ще дадат гласа си за повече корупция и поетапна изолация на страната ни от ЕС и НАТО, вместо да се реализира мечтата на поколения за демократична и европейска България.

"Нито един от Вас двамата не е част от тази мечта и българските граждани разбират това все по-ясно. Това е реалният избор пред всички нас днес и вие, г-жо Нинова и г-н Борисов, сте от грешната му страна", завършва писмото си Христо Иванов.