Разочарован съм от начина, по който се случват нещата.Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел.

"Единственото, което ме интересува, са правата на българския народ. Помня какво беше в Харманли - всичко гореше и всичко беше в кръв - аз бях там. Първо искам да защитя правата на българския народ, спазвайки всички европейски директиви. Ние трябва да помогнем на тези, които бягат от война, но за определен период от време. Ние не искаме и нямаме нужда от икономически мигранти", твърд е министър-председателят.

Всичко, което сме предложили от България, колегите на Европейския съвет го приеха. Ще бъдат отделени повече ресурси за охрана на външните граници. Споразумението с Турция работи. Ще се работи и с държавите от Африка за подписването на подобни споразумения. Говорихме и за изграждане на зони за безопасност извън Европа. Центровете за мигранти трябва да са доброволни в ЕС. В България нямаме нужда от такива, каза Борисов.

"От известно време насам, съветите, всичко, което е правено от тези органи, се затваря. Започваме от а до я да предлагаме и да пишем нови работи. На практика приехме документ, който сме предложили много отдавна. Аз в това отношение съм доволен. Не знам защо, при липсата на криза, с такъв драматизъм да се приема и да се стои до 6 сутринта", каза още Борисов.

"Всичко, което сме предложили, колегите го приеха. Подразни ме, че всички говорят само за Италия, Испания и Гърция, защото България си е свършила работата. Вярно, дават ни за пример, но им казах на колегите да учат повече география и да четат, за да знаят, че сме граница с Турция", заяви Борисов.

"Ключовата дума е доброволно. Центровете за мигранти трябва да са доброволни", обясни премиерът.

"Споразумяхме се за общата европейска програма, всички гласуваха за удължаване на санкциите срещу Русия. Трябва да бъдем солидарни с тези, с които географски сме на външните граници. Не се ли справи една от тези държави, рискът е за всички други", смята премиерът.

"Департаментът на САЩ вече ни издигна на по-висока позиция, това като поздрав за опозицията у нас. Аз не мога да се бъркам в работата на колегите дали да се сключват двустранни споразумения. Нямаше колега, който да не каза, че това е едно от най-успешните председателства. България пази перфектно външните граници", подчерта Борисов.

Той сподели, че това което го е притеснявало е споразумението с Турция, че може да бъде блокирано.

На въпрос дали ще подпишем двустранно споразумение с Германия, Борисов заяви: "Ние сме извадени от разговора, какво да подписвам с Германия".

"През нашата граница, помните, имахме само 30 км ограда, не бяхме подготвени. Вложихме стотици милиони и сме спрели миграционния натиск. От една страна пазим от нелегалната миграция, Дъблинското споразумение трябва да се ремонтира. Курц каза, че това е много тежка задача и че сме направили много и те трябва да надграждат над нас", сподели Борисов.

"Ние си внасяме приноса в ЕК. Полагаме огромни усилия и харчим много пари. Всеки граничар струва пари", заяви Борисов и напълно отрече от България да се иска финансово участие в миграционната политика на Евросъюза.

Премиерът Бойко Борисов коментира и днешния вот на недоверие, който не мина в парламента.

"Какво да проследя на вота? Ако беше минал вотът, нямаше да сме тук. Така почнахме председателството, те искаха и така да го завършим. Много им е криво, че всички отчетоха, че дори и организационно, се справихме перфектно и всичко, което пожелахме, го направихме", каза още премиерът.

"Банковият съюз и чакалнята на еврозоната трябва да станат в един ден. Аз искам да имам и твърда дата, че това ще се случи. Такива са регламентите и правилата. Няма да говоря повече за дати и конкретика, защото знаете, че банкерите са много чувствителни по тези изказвания", информира Борисов.