Решението с колко да бъдат намалени субсидиите на партиите отново се отложи. На днешния коалиционен съвет между ГЕРБ и партньорите им във властта от Обединени патриоти се договориха размерът на държавното финансиране да бъде окончателно решен до края на юли след нови обсъждания.

"ГЕРБ продължава да стои, така, както сме поели ангажимент, както и преди две години в парламента гласувахме, за субсидии от 1 лев", заяви категорично премиерът Бойко Борисов след заседанието.

"Ние сме поканени на разговори от Обединени патриоти, които те ще инициират с всички политически партии в парламента, и сме готови да говорим за Закона за политическите партии. Там трябва да се направят необходимите промени, защото сега Министерството на финансите и правителството се занимават с изплащането на партийните субсидии, а всичко това трябва да отиде в Закона за политическите партии. Коалицията реши, така както е записано в споразумението и това беше основният упрек към мен, данъчните закони, в рамките на мандата, да не се променят. Всички намалявания на ДДС влизат в противоречие с този член на Коалиционното споразумение и затова по тази тема няма да дебатираме повече", подчерта той по повод искането на ДПС да бъде намален ДДС за хляба и книгите.

Снимка: БТА

"Още тази седмица от "Обединени патриоти" ще инициираме консултации в Народното събрание с останалите политически сили, за да намерим разумния баланс и законите за политическите партии и за бюджета да бъдат обсъждани и разглеждани заедно", заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който вече обяви, че намаляване на 1 лев застрашава съществуването на многопартийната система.

От "Атака" обаче също подкрепят ГЕРБ за субсидия от 1 лев на глас, защото избирателят така е решил на референдума на Слави Трифонов, макар той да не беше прпизнат за валиден.

Бившият вицепремиер заяви още:

"Обединихме се около една обща позиция, че по въпроса с партийните субсидии не трябва да се действа припряно и е редно да бъде подложен на по-мащабно обсъждане между всички политически сили в парламента и не само. Всички сме на една обща позиция - че субсидиите трябва да бъдат намалени. Очакванията на обществото са за намаляване на субсидиите, което може да стане единствено през Закона за политическите партии. Законите ще бъдат гледани заедно след постигането на разумен компромис между всички политически сили. Като сме поставили срок двата закона да минат през зала до ваканцията от 1 август, за да не бъдем упреквани, че умишлено отлагаме въпроса за субсидиите, за да не бъде разглеждан въобще".

От ДПС промениха първоначалното си мнение, което също беше за 1 или дори за 0 лева субсидия, при прозрачно финансиране от компании, и пак се върнаха на тезата за 11 лева.

"Когато сформирахме коалицията направихме коалиционно споразумение между "Обединени патриоти" и ГЕРБ с разписани задачи, които трябва да се свършат по време на този мандат. Ще се съберем и ще обсъдим кое докъде е стигнало, кое трябва да се засили", коментира днес зам.-председателят на "Атака" Десислав Чуколов, който дойде вместо Волен Сидеров, заминал с парламентарна делегация в Москва.