За ГЕРБ ново правителство в този парламент е идеалният вариант, за държавата - това е банкрут. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който посети изграждащия се храм "Свети Пантелеймон", който се намира в град Каспичан.

Според него "Продължаваме Промяната" целят да има предсрочни избори, но преди това ще работят за избирането на Бойко Рашков за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

"Промяната" ни донесе катастрофа. Днес ще е абсолютен рекорд - 1200 лв. за мегаватчас. Честито на всички българи за "Промяната". Не се радвам, страдам. Това е абсолютен колапс! На границата е чудовищна контрабанда. В Силистра по 250 тира минават без никакъв контрол. Същото е с бензина и нафтата. Всеки ден трупат в офшорните си сметки" "При лошия модел "Борисов", един мегаватчас, беше 80 лв., а сега е 1200 лв.", заяви Бойко Борисов. 

"В програмата на нашите хубавци има само едно име - Рашков. Година и половина ядохме хора, лъжеше какво ли не. Те не знаят какъв подъл човек е. Ако има правителство, то ще е на мафията. ИТН мафия ли са, или не са?", попита бившият премиер.

"В България единственото важно днес е ще има ли Рашков КПКОНПИ. Ние ще му вярваме ли? Това независима организация ли е? Вождът на "Промяната" да разследва другите. Нашият полезен ход? За съжаление, няма оправяне. Много работи има за оправяне на това, което направи "Промяната". Поне още 5 млрд. им трябват докрая на годината.

Газът се вдигна онзи ден с 32% недемократично. Няма как на 13 юли да вдигнеш газа от 1 юли. От 1 до 13 юли как са се формирали цените? С 60% по-скъп ще е газа за август, ще го пуснат към 15 август. Техният партиен КЕВР ще мълчи дотогава.

Ако бяхме ние, тая корупция в износа на оръжие... Вчера Цветанка Ризова, когато Петков почти си беше тръгнал, зададе въпроса да "Джемкорп". Сега виждат, че няма да могат да съставят правителство и гледат да замажат следите. Не го видяхме в дневния ред на Министерския съвет, вие видяхте ли го? Това са договори за милиарди долари. Бързо-бързо замита следите. Това е положението в държавата", каза още Бойко Борисов.

Те отсега се съгласиха да вземат 160 млн. комисионни за хеликоптерите. Вадят депутат в последния момент, за да седне на 160 млн. Това ли е новият морал? Ако го бяхме направили ние, щяхте да ни разсипете.

Вчера как раздават парите? В същата джипка се возят година и половина, при мен беше лошо, при тях - готино. Като давахме парите, при нас беше лошо, при тях - готино. Защо е този двоен аршин? Година и половина не пускат "Хемус", минахме и Рашков прати проверка, за да ни глобят. Те си крадат от тока, бензина, посредниците им превеждат пари, какво ги интерусавате вие, какво ги интересува "Хемус"?

Имат по 50 интервюта на месец при вас, аз вече се чудя кой е водещ. Те колкото повече говорят, толкова по-голяма услуга ми правят. За "Хемус" оптимизмът ми е нула", продължи коментара си Бойко Борисов.

"Инфлацията е скрит данък. Аз я държах на нула. През инфлацията все едно са ви вдигнали 23% данъците, разбираш ли? Ами оръжието в Украйна, което се дава? Ние ГЕРБ внесохме проектозакон, да приемаме, да даваме оръжие на Украйна законно. Те се крият. Това криене води до комисионни. Кого лъжем сега? Някой може ли да ми каже, че не изнасяме оръжие за Украйна?

Той коментира и преговорите за нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. "Преди 10 дни казаха, че ИТН е мафия. А сега преговарят с мафията. Подплашиха ги с резултат 3,8% при нови избори, за да могат да ги хвърлят на преговорите, да се раздадат", заяви експремиерът.

"Вчера какво научи, какво запомни ексклузивно от премиера в оставка?", обърна се към журналистите той.

Олиото си е скъпо, хлябът си е скъп, слънчоглед и зърно контрабандно колкото искате от Украйна. Това е положението", отбеляза Борисов.

Той отрече партията му да има вина за неприемането на важни закони в парламента. "Казват, че заради нас не са приели 22 закона, а те не са ги написали, както установиха и журналисти в София. Ние подкрепихме всички тежки решения", заяви Борисов.

Борисов бе посрещнат от митрополит Йоан в храма, в Каспичан. 

 В периода 2013-2018 г., политическа партия ГЕРБ, е дарила 120 000 лв. за храма "Свети Пантелеймон". "Да не правим сметка на Господ колко сме дали", каза Борисов. "Надявам се, че в края на ноември, ще открием църквата. Но от партиите, само ГЕРБ ни е помогнала", отбеляза дядо владика.

Митрополит Йоан отбеляза и работата на предшественика си на митрополитската катедра Кирил.

 "Ние ви благодарим сърдечно, че не затворихте храмовете, помагали сте на Църквата безрезервно и сега, това, което се дава като средства и за Зограф, и за Богословския факултет", заяви дядо Йоан.

В храма дойдоха и местни хора, които благодариха на Борисов за помощта, която той и партия ГЕРБ, оказват за изграждането на Божия дом.