"Гордостта ми блика отвсякъде", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на думите на съпредседателя на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, че бившият премиер трябва да е горд, защото подкрепя правителството.

"Виждате как министър-председателят Денков минава криза след криза напълно успешно, как министърът на финансите успя от минус 6% да стигне до 3% дефицит само за няколко месеца. Това, което мога да кажа на г-н Борисов, е, че би трябвало да е доста горд, че подкрепя това правителство", коментира вчера Петков.

"В нашето споразумение е записано, че при ротацията Мария Габриел става премиер, а всеки министър минава на оценка. Ако трябва да се отговори в същия тон, още днес те могат да разберат какво е без нас да управляват", каза Бойко Борисов, цитиран от bTV.

"Абсолютно вярно е, че без тях не мога да правя нищо, но по същия начин и той не може абсолютно нищо да прави без нас. От рано сутрин започваме да комуникираме по телефона", допълни той.

Борисов не изключи министри от ДПС след ротацията в кабинета

"С ПП-ДБ не събираме необходимите гласове, все някой от депутатите пътува", каза още Борисов за участието на ДПС в "некоалицията".

На въпрос трябва ли да и ДПС да има министри, лидерът на ГЕРБ заяви: Ако ДПС имат хора, които да се справят по-добре с работата, защо да не станат министри.

"Не му е мечтата да стане министър", отговори той на въпрос дали Делян Пеевски може също да стане член на кабинета "Денков/Габриел".

Последва и коментар от Пеевски: "Не желаем да имаме номинации за министри в кабинета на ротацията. Няма да участваме в това".

На няколко пъти този и миналия месец лидерът на ГЕРБ "присъедини" към управляващото мнозинство и ДПС. От Движението обясниха, че с гласуванията си по всички ключови въпроси показват ясно, че подкрепят (не)коалицията, но формално не са част от мнозинството. От ПП-ДБ също признаха, че без подкрепата в парламента на ДПС ключови гласувания няма как да минат, а съдебната реформа и промените в конституцията - изобщо.

"Най-важното в промяната на Конституцията е съдебната реформа. Това, което години наред се говореше - за разделянето на ВСС, за повече съдии, за по-малко прокурори, за по-малко политика", изтъкна още днес Борисов.

"Това за мен са съществените неща. Видях напрежението в обществото - затова няма да подкрепя предложението за смяна на националния празник. До декември има време всичко това да се чуе", уточни лидерът на ГЕРБ.