Министър-председателят Бойко Борисов изтъкна на днешното правителствено заседание, че България води балансирана външна политика и поддържа добри и приятелски отношения с всички страни. Той заяви, че цял свят е признал, че срещите на върха в София са били много успешни.

Според премиера е добре, че президентът Радев е бил на посещение в Русия, защото България като държава води балансирана политика. По тази причина Борисов ще замине на посещение в Украйна, защото и с Украйна, и с Русия трябва да се поддържат добри отношения.

Той припомни, че вчера е имал среща и с правосъдния министър и главен прокурор на САЩ, като първата основна цел, която ще бъде поставена от целия Европейски съвет, ще бъде отпадането на американските визи.

"Нека да приемем, че всички институции - и президентството, и ние, правим неща, които са в полза на държавата", подчерта Борисов.

Министър-председателят добави, че и руснаците, и американците, и турците, като основни геостратегически играчи освен Европа, са добре дошли на Балканите, за да бъдат използвани като "мост на дружбата".

Бойко Борисов даде за пример, че в София лидерите на Косово и Сърбия - Хашим Тачи и Александър Вучич са си стиснали ръцете, докато в Скопие са отказали да се поздравят.

"За България и двете страни са еднакво приятелски", допълни премиерът.

Борисов отбеляза и съвместната пресконференция в София на премиерите на Гърция и Република Македония, като каза, че страната ни е в приятелски отношения и с тези две страни. Той посочи и посещението няколко дни след срещата Западните Балкани-ЕС на турският президент Ердоган в Босна и Херцеговина - заговорил е за магистрала Белград-Сараево, което устройва и България.