Смятам, че посещението на президента Радев е добър сигнал за възобновяване на пълноформатните руско-български отношения, каза президентът Владимир Путин след срещата с президента Румен Радев.

Двамата президенти дадоха 6-минутен брифинг в резиденцията "Бочаров ручей" в Сочи, след срещата, която проведоха. По време на срещата те обсъдиха подобряване на икономическите отношения между двете страни.

Това е добър сигнал за възстановяване на пълноценния диалог, бяха едни от първите думи на Путин.

Възстановихме диалога, първата решителна крачка е направена, каза в началото на изявлението си Румен Радев.

"Знам, че е трудно да говорим за доверие след три спрени мащабни проекта в условия, понякога, на остро противопоставяне между ЕС и НАТО от една страна и Русия - от друга, в условията на санкции, както и след недалновидно политическо говорене в последните години", не скри Румен Радев.

"С президента Путин направихме стратегически преглед на двустранните отношения, разгледахме всички възможности, всички добри традиции, има огромен потенциал в най-различни сфери - и на икономиката, и на енергетиката (специално), на туризма, на транспорта. Радващото е, че в резултат и на моята визита имаме положителен импулс на българското правителство, което се зае по-сериозно с българо-руските отношения, заговори се вече за възобновяване на някои спрени проекти. Това за мен е признак и на реализъм, и на отговорно поведение, от което имат нужда нашите две страни. Очакваме този положителен импулс да бъде използван и от двете правителства. Очакваме посещението и на премиера Борисов и аз много се надявам, че ще бъдат обсъдени вече конкретни теми за нашето сътрудничество", продължи Радев.

Президентът изтъкна, че са обсъдени и важни въпроси от международната сигурност. "Никой няма нужда от връщането на времето на Студената война. Най-малко Европа и Русия!", каза Румен Радев. Според него обаче "има още какво да се върши докато стигнем до взаимно приемливо решение и за двете страни".

"Уверих президента Путин, че България има интерес да работи за ускоряване на диалога и за разбирателство", каза още Радев.

Както е известно, президентът Радев пристигна във връзка с мероприятията по отбелязването на 140-годишнината от Освобождението на България, каза в началото на словото си Путин. Това е знаково събитие, както за България, така и за Русия, подчерта руският президент.

Беседата ни беше подробна, аз изложих нашите приоритети в двустранните отношения, подчерта Путин.

От изявлението на двамата президенти стана ясно, че са обсъждани теми от енергетиката и преустановените проекти през последните години .

Скоро предстои посещение на премиера Борисов, при което темите ще бъдат обсъдени в конкретика, заяви Радев.