Първо да поздравим Солун, защото тук преди 15 години бе дадена европейската перспектива на България. Много е важно да имаме памет, когато нещо добро се направи на Балканите, защото обикновено се мразим. Радвам се, че колегите казаха, че сме направили балканско председателство. Не проявихме егоизъм. Това каза Бойко Борисов на пресконференция след Четвъртата четиристранна среща на правителствените ръководители с колегите от Гърция, Румъния и Сърбия.

Първият Съвет за сътрудничество между лидерите на четирите държави се проведе в резиденция "Евксиноград", а неин домакин беше министър-председателят Бойко Борисов. Последваха срещи в Белград и Букурещ, а днес и в Солун, където домакин е гръцкият премиер Алексис Ципрас.

 В своето изказване след съвета, българският премиер посочи, че заедно с Румъния и Гърция България застава зад кандидатурата на Сърбия за ЕС. Но уточни, че има няколко критерии, които трябва всички да изпълним - да вдигаме доходите, да увеличаваме благосъстоянието.

"До септември трябва нашите министри да ни представят проекти, да имаме предписано финансирането - Бургас - Александруполис и другите лотове... С Румъния говорим за втори мост на Русе. Но този трафик - на Видин - той е четири пъти по.голям, отколкото сме го планирали," каза още Борисов. 

Той припомни, че Скопие и Атина се разбраха, София и Скопие се разбраха. "През септември ще имаме пак работна среща и тогава министрите ще се подготвят с конкретика. А на срещата в Белград ще включим и енергийните министри. Благодаря ти, Алексис! Караме напред с румънското председателство. Ще подкрепяме и Себастиан Курц, за да вървим заедно всичките", завърши Бойко Борисов.