България остава силно ангажирана със своите задължения да осигурява сигурността на външните граници на Европейския съюз. В това уверих австрийския канцлер Себастиан Курц преди началото на заседанието на Европейския съвет като подчертах значението на баланса между отговорност и солидарност по темата за миграцията. Това написа премиерът Бойко Борисов в страницата си във Фейсбук. Премиерът е в Брюксел за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

Снимка: БТА

"Тази тежест следва да бъде справедливо поделена с всички държави членки от една страна, а от друга - да се търси и подкрепата на трети страни, които също носят отговорност в управлението на миграцията. Европейските мерки ще имат успех, само ако са част от всеобщ и добре балансиран единен подход на ЕС с фокус адекватна подкрепа към държавите на предна линия", написа още премиерът. Премиерът сподели и снимка, на която разговаря с австрийския канцлер Себастиан Курц.

"В Брюксел с премиера на Нидерландия Марк Рюте разговаряхме за необходимостта от единни и координирани действия на европейските държави в отговор на глобалните предизвикателства, пред които сме изправени. Пандемията и конфликтите около нас категорично ни показаха колко е важно многостранното сътрудничество, защото нито една страна не може да се справи сама с проблемите. България винаги е участвала в намирането на устойчиви и работещи общи европейски решения", сподели още Борисов за срещата с Марк Рюте.

Снимка: БТА

Преди началото на заседанието Борисов разговаря с председателите на ЕС и ЕК Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен.

"Уроците, които извлякохме от кризата с коронавируса, ще ни послужат да разработим механизми за реакция, така че да гарантираме функционирането на Единния европейски пазар, който е с огромно значение за икономиките и благосъстоянието на държавите членки на Европейския съюз.
Пандемията потвърди нуждата от ускоряване на цифровата трансформация, от укрепване на Единния пазар и от разработване на по-амбициозна промишлена политика. Ако реализираме така начертаните цели, в бъдеще ще имаме ЕС, който е по-силен и устойчив на кризи.

Снимка: БТА

Преди началото на днешното заседание в Брюксел изразих пред председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен моята увереност, че ще намерим баланс, който да позволи европейската икономика да продължи да бъде отворена и същевременно ще подсили суверенитета й, постигайки стратегическа автономност на ЕС", сподели още премиерът.
Снимка: БТА

"Повече от всякога силната икономическа основа има съществено значение за устойчив растеж, конкурентоспособност и повече работни места. Това е ключово за благоденствието на европейските граждани и за водещата роля на ЕС на световната сцена. Пред премиера на Латвия Кришянис Каринш. 

Изразих позицията си, че развитието на високите технологии трябва да запазва нашите ценности, основни права и сигурност. Ако разгърнем пълния потенциал на цифровите технологии, ще постигнем амбициозни цели в областта на околната среда, образованието, ще можем да разчитаме на мощни суперкомпютри и ще имаме повече възможности за защита от кибер заплахи. ЕС трябва да бъде световен лидер в развитието на сигурен и етичен изкуствен интелект", написа Борисов след поредната си среща.