"Концентрационният лагер Аушвиц-Биркенау. Човек го побиват тръпки, когато си помисли, че тук е било фабрика за смърт. Поклон пред милионите невинни жертви на Холокоста", това написа премиерът Бойко Борисов във Фейсбук, след като днес участва в официалната церемония по повод 75 години от освобождаването на бившия концлагер в Полша.

Снимка: Министерски съвет

Заедно с лидери от цял свят министър-председателят участва във възпоменателното честване пред "Портата на смъртта" в Аушвиц-Биркенау и почете паметта на жертвите пред монумента в някогашния концлагер.

"Всички ние трябва да помним отговорността, която носим, за да не допуснем подобни трагедии като Холокоста да се случат отново. Както славните, така и трагичните епизоди на миналото, ни задължават да бъдем пазители на историята на Холокоста и да не допускаме нейното изопачаване, нито омаловажаване на страданието на хората по време на Втората световна война, включително и в България", заяви Борисов.

Той изрази убеденост, че българското общество и най-вече младото поколение са в правото си да се гордеят със спасяването на българските евреи.

"То е послание към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората с различен етнос, религия и култура. Защото спазването на човешките права и тяхното гарантиране е задължително условие за мир и напредък и не подлежи на политически компромис", добави премиерът.

Снимка: Министерски съвет

"Дълбоко скърбим за милионите невинни жертви и тяхното страдание. Един от най-мрачните епизоди в човешката история - Втората световна война, ще се запомни и с героичното дело на българския народ, който спасява над 48 000 свои сънародници-евреи, като не ги предава на сигурна смърт в нацистките концентрационни лагери. Трябва да се поучим от уроците на миналото и никога да не допускаме паметта за Холокоста да бъде изтрита или подменяна", заяви още той в социалната мрежа.

Снимка: Министерски съвет

Полският президент Анджей Дуда пък призова светът да пази спомена за зверствата, извършени в концентрационния лагер Аушвиц, за да попречи по този начин на историята да се повтори, предаде ДПА.

"Имам привилегията и честта да изразя отново задължението на Полша да пази спомена и истината за това, което се е случвало тук", заяви той.

Снимка: Министерски съвет

И прикани гостите на церемонията да поемат съвместен ангажимент пред последните оцелели и свидетели на трагедията на Холокоста, че ще продължат да предават и в бъдеще това послание и предупреждение за цялото човечество.

Дуда отправи и критики срещу изкривяването на историята на Втората световна война, заявявайки, че "отричането на геноцида и Холокоста, както и използването на Аушвиц за постигането на определена цел, е равностойно на опетняване на паметта на жертвите".

Снимка: AP/БТА

Гутериш предупреди, че има глобална криза на антисемитска омраза

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че има глобална криза, породена от антисемитска омраза, предаде ДПА. Той говори на церемония в централата на ООН по повод 75-ата годишнина от освобождаването на Аушвиц.

"Нашата солидарност пред лицето на омразата е нужна днес повече от когато и да е било, тъй като ние виждаме едно пораждащо дълбоко безпокойство възраждане на антисемитските атаки по света, и което е почти невъобразимо, и тук в Ню Йорк", заяви генералният секретар.

Той припомни нападението с нож срещу дома на равин през декември в Ню Йорк, в което бяха ранени четирима души и убийството на четирима души в еврейски супермаркет в Ню Джърси няколко седмици преди това.

Ню Йорк е свидетел на 21-процентно повишение на престъпленията, породени от антисемитска омраза миналата година, допълни Гутериш. Той заяви, че 74 процента увеличаване на антисемитските атаки е имало във Франция през 2018 г. и 16 процента увеличение във Обединеното кралство.

"Трябва да наречем този феномен с името му. Това е глобална криза, породена от антисемитска омраза", заяви Гутериш.

Гутериш запали днес свещ в памет на жертвите на Холокоста, преди да произнесе речта си на церемония в централата на ООН, на която присъстваха и оцелели от Холокоста.

Същевременно в изявление на американския президент Доналд Тръмп по повод Международния ден в памет на жертвите на Холокоста се казва, че САЩ остават привързани към борбата с проявите на антисемитизъм, предаде ТАСС.