Лидерът на БСП Корнелия Нинова се хванала в същия капан като Ангела Меркел - подлъгала се да спасява болните животни, както германският канцлер - давещите се мигранти. Това сравнение направи премиерът Бойко Борисов, който  участва в парламентарното разискване по въпроса с мигрантската криза, инициирано от левицата.

"Корнелия Нинова ми напомня на Ангела Меркел - и нея я вкараха в процедурата с мигрантите, както лидера на БСП с козичките. Много мощна хибридна атака, имаше снимки с трупове в Средиземно море. Хванаха медиите Меркел за ръката и тя каза: "Елате..." По същия начин ваши депутати ви хванаха за ръката и ви заведоха в регионите с чума и да галите козичката. Ситуацията, в която тя попадна, няма друго нещо, което да я съсипва освен това изречение. То й се закичи като брошка", обясни Борисов тезата си.

"Няма експерт, който да твърди, че без споразумение не можем да се справим с мигрантите. Колкото и да се правят на герои хора по темата, ясно е, че като дойдат много хора, ще съборят оградата на границата. Няма кой да каже да се стреля. Много ми приличате по това с Меркел", каза още Борисов.

"Сега е добре да приемем обща позиция в парламента за мигрантите. Така целият парламент ще гарантира на хората спокойствие. Центровете са пълни на 10-11%, няма натиск по границите. Къде е рискът? Получих писмо от италианския премиер, в което ми казва: "Вземи от кораб "х" броя мигранти." Той е писал до всички премиери. Аз му казах, че няма да взема. Това е причината да искам парламентът да вземе решение. Не сме поемали ангажименти за нищо. Нищо лошо няма парламентът да вземе решение правителството да не подписва нищо във връзка с мигрантите. Ако така се приема, става. Че сме се опазили от мигранти страната, няма смисъл да приказваме дори", добави Борисов.

Премиерът поиска време, за да запознае групата на ГЕРБ с предложението си за общ документ, а председателят на парламента Цвета Караянчева обяви почивка.