"Винаги съм считал, че на масата на преговорите може да се намерят решения. Сегашните и следващите поколения няма да простят нито на България, нито на Република Северна Македония това, че не сме намерили компромис, който да даде перспектива" - това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща със специалния пратеник на правителството на Република Северна Македония за България Владо Бучковски, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

За да бъде намерено устойчиво и дълготрайно решение на оставащите отворени въпроси в двустранните отношения, според премиера е необходим прагматичен, откровен и добронамерен подход, изразяващ се в конкретни действия.

Бойко Борисов изтъкна, че за отношенията на взаимно доверие е важно връщането към стриктно и необратимо изпълнение на всички поети ангажименти от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан през 2017 г.

"България винаги е изповядвала евроатлантическите ценности, затова и по време на нашето председателство на Съвета на ЕС поставихме темата за европейската перспектива на Западни Балкани на първо място", посочи премиерът.

И бе категоричен, че България до този момент е положила всички усилия страните от Западните Балкани да бъдат приобщени към НАТО и ЕС. В този контекст Борисов е припомнил, че именно в резултат на подкрепата на България за европейското бъдеще на Република Северна Македония бе подписан Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

Предстои среща на Бучковски с президента Румен Радев и лидера на БСП Корнелия Нинова, след като вчера се срещна първо с външния министър Екатерина Захариева.

След срещата Борисов отпътува за Брюксел, където днес и утре ще участва в заседанието на Европейския съвет, на което ще се обсъждат "координацията при овладяването на пандемията, включително работата по ваксините, тестването и постепенното премахване на ограниченията; Климатичните промени и стремежа за постигане на съгласие за намаляване на емисиите за 2030 г; Сигурността на държавите, борбата с тероризма и насилствения екстремизъм; Положението в Източното Средиземноморие и отношенията с Турция".