Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че партията няма да се откаже от кандидатурата на Димитър Радев за нов мандат начело на БНБ и не спести, че имат забележки към бюджета на Асен Василев. Борисов коментира намерението на ПП-ДБ да издигне свой кандидат и неофициалната информация, че това може да е Даниел Лорер, след като ЕК предпочете пред него Илияна Иванова за еврокомисар. Борисов направи вече станалия традиционен сутрешен коментар пред медиите в кулоарите на Народното събрание.

"Като искат да има тяхна номинация, ще има две и парламентът ще избере", заключи Бойко Борисов. И уточни, че решението няма да бъде взето с плаващо мнозинство, а ще бъде избрана по-добрата кандидатура с репликата "като дадат по-добър кандидат от Митко Радев". "Просто им се учудвам. Да вземат тогава БНБ, щом искат - да го вземат!", приключи темата лидерът на ГЕРБ.

"На срещата във вторник Петков, Василев и Денков категорично казаха, че те държат, стоят зад думите си да има ротация и да продължи да работи правителството", заяви Борисов. Той коментира, че коалиционно споразумение трябва да бъде подписано, независимо как ще бъде наречено.

"Коалиционен механизъм или механизъм на коалиционните действия, или механизъм на механизмите, как ще го наречем, няма значение", добави Борисов.

"Няма да критикувам бюджета сега. Имам забележки по него. Има сектори, които се вълнуват от този бюджет", каза лидерът на ГЕРБ.

Според него бюджетът е "най-важният инструмент, който подкрепя законодателната и управленската програма". И именно по тази причина очаква финансовият министър Асен Василев да поиска среща с ГЕРБ, за да изчистят от поректобюджета забележките, които те имат.

"Редно е Асен Василев да дойде и да ни запознае, да каже какво мисли, защо го мисли и ако го подкрепяме, да знаем защо го правим. Имаме забележки по него. Липсата на коалиционно споразумение, механизъм, изисква първо да разговаряме с него и след това да отстраним забележките. И след това да понесем заедно отговорност за този бюджет", каза Борисов. По отношение на сигнала до прокуратурата от Делян Добрев за парите в енергетиката, лидерът на ГЕРБ коментира, че вече е предприел стъпки да осигури диалог на ПП с депутата от ГЕРБ, за да си изяснят проблема.

"Аз съм коректен човек и лично се обадих на Денков. И му казах кое ни притеснява за парите в енергетиката, относно местенето на бюрото от финансите в правосъдието и блокирането на финансите за зимното поддържане и големите инфраструктурни проекти, коректно, лично на академик Денков", каза той. Борисов обясни, че е уредил разговор на Добрев с Кирил Петков и Асен Василев, за да им обясни какъв е рискът за парите в енергетиката.

Борисов отправил забележките на ГЕРБ по бюджета и по време на срещата с ПП-ДБ, но тогава Асен Василев не му отговорил. "Надявам се сега да ми отговори, свързах ги Добрев и Петков, той обясни, разбраха се, че ще се видят с Добрев как да го направят законно това предложение", добави Борисов.

Той подчерта, че на фона на заявката на БСП и "Възраждане", че няма да подкрепят бюджета, нуждата да изчистят несъгласията на ГЕРБ с проекта става още по-значима.

Борисов поздрави Илияна Иванова, която бе предпочетена от ЕК за еврокомисар пред номинацията на ПП-ДБ.

"Позицията на ГЕРБ, особено по Албания, Северна Македония, Украйна, по Плана за възстановяване - се оцени високо в Брюксел и затова се даде път на нашия кандидат", разтълкува той предпочетената номинация на Иванова. "Илияна иванова би трябвало да я поздравим за това. Това, че има втори кандидат, може би показва колко много потенциал в България има от хора", добави Бойко Борисов.

Той коментира и последните резултати на "Алфа рисърч", според които 49% от хората подкрепят кабинета, като обобщи: "Едно подобно трудно, много трудно, носещо пасиви и негативи за двете големи партии правителство, е най-доброто за държавата".