Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Туркменистан, където водената от него делегация ще бъде тридневно посещение.

Вижте снимки >>

Българският премиер ще се срещне с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов и ще участва в Първия каспийски икономически форум.

В рамките на форума премиерът се очаква в понеделник Борисов да се срещне с руския си колега Дмитрий Медведив. Двамата ще обсъждат енергийните проекти с акцент изграждането на българския участък от газопровода "Турски поток", по който ще бъде доставян руски природен газ. Реализацията на проекта "АЕЦ "Белене" също ще бъде обсъдена от Борисов и Медведев в рамките на планирания разговор.

Първият каспийски икономически форум ще се проведе в националната туристическа зона "Аваза" в близост до град Туркменбаши.  Той ще събере държавните и правителствените ръководители на каспийските държави, лидери на заинтересовани страни, близки до Каспийския регион, както и представители на международни икономически, финансови, транспортни, екологични и други организации.

Фокус на дискусиите в "Аваза" ще бъдат развитието на икономическото сътрудничество в Каспийския регион и създаването на условия за големи проекти. По време на дискусиите лидерите ще обсъдят още ролята на каспийската икономика в глобален контекст, инвестиционната привлекателност в петролната и газовата промишленост, в електроенергията, транспорта, търговията, агроиндустрията, туризма и други сфери от общ интерес за участниците. Датата на провеждането на събитието на високо ниво е символично избрана - 12 август, когато е Денят на Каспийско море.

В "Аваза" Борисов ще проведе двустранна среща с президента на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов, както и разширена среща с участието на официалните делегации от двете страни. Ще бъдат подписани двустранни документи, подготвени от Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която също ще заседава в "Аваза".

В делегацията, водена от премиера Бойко Борисов в Туркменистан, ще бъдат министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, министърът на икономиката Емил Караниколов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.