Министър-председателят Бойко Борисов заяви днес, че се подготвя голяма (лидерска) среща в България, на която трябва да се решат дълготрайно проблемите с връщането на мигрантите, военните действия в Сирия и хуманитарната криза.

За понеделник, 2 март, е планиран разговор на Борисов с турския президент Ердоган, след който ще бъде организирана лидерската среща за решаване на мигрантския проблем.

На срещата в България ще бъдат обсъдени мерките, които ще бъдат предприети във връзка с възникналата кризисна ситуация, подчерта премиерът Борисов.

"Ще отида с президента Ердоган да договоря и неговите условия. След понеделник ще ви кажа в следващите дни какви неща ще направим тука в България, за да решим дълготрайно този процес - и с връщането на мигрантите, и с военните действия в Сирия, и с тази хуманитарна криза, и с намесата на НАТО включително", отбеляза Борисов, цитиран от БНР.

Премиерът припомни решението от вчера НАТО да подкрепи Турция (след смъртта на десетки турски военни в сирийската провинция Идлиб - б.р.) и подчерта, че България е била "една от действащите и най-настоятелни страни".

Няма миграционен натиск към България, но всячески трябва да се помогне на Гърция, категоричен бе Борисов. По думите му огромни парични средства вече се пренасочват към Червения полумесец за справяне с хуманитарната криза.

Българският премиер изказа съболезнования за загиналите турски войници и изрази съчувствие към хилядите бежанци, търсещи спасение от войната.

"Ние трябва да направим всичко възможно много бързо, в рамките на сряда, четвъртък, най-късно да захраним Турция с необходимите средства, за да си ги приеме отново, да се грижи за тях и ние заедно с тях да се грижим, защото и те не са длъжни да го правят", изтъкна Борисов.

"Аз не съм посредник, а заинтересована страна", подчерта премиерът и продължи: "защото българският народ очаква да бъде защитен и да не стане хуманитарна криза".

"При една такава бежанска вълна, при този коронавирус може действително да изпаднем в ситуация в целият регион да няма оправяне. Затова съм толкова активен", заключи Борисов.

Какво се случва по близките граници

На снимката се вижда телената ограда от село Щит, недалеч от границата с Турция, 29 февруари

Снимка: AP/БТА

Междувременно в Истанбул турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че в петък 18 хиляди мигранти са преминали от Турция в Европа и предвиди нова вълна от 30 хиляди в събота. Франс прес обаче определи цифрите, споменати от Ердоган, като преувеличени спрямо това, което са видели репортери на границата.

В разговор снощи с премиера на Унгария Виктор Орбан Ердоган е информирал, че върху Турция има огромен натиск и тя вече не може да възпира мигрантския поток.

През последните 24 часа гръцките власти съобщиха, че са предотвратили опити на 4 000 души да преминат границата. Границата са успели да преминат 66 души, които "нямат нищо общо с Идлиб", каза правителственият говорител Стелиос Пецас.

Гърция обяви, че е решена да защитава границите си, след като полицията стреля днес със сълзотворен газ срещу групи мигранти, хвърлящи камъни на границата с Турция.

Как започна новата мигрантска криза

Намиращите се в Турция бежанци се насочиха вчера към европейските граници, след като турски високопоставен служител заяви, че Турция отваря границите си с Европа в отговор на ескалацията на конфликта в Сирия, където 36 турски войници бяха убити от силите на сирийското правителство.

Европейският съюз заяви, че Анкара не е обявила официално за промяна в политиката по границите си. Двете страни имат споразумение, според което ЕС плаща милиарди евро за това Турция да задържа мигрантския натиск към европейските граници.