Премиерът Бойко Борисов посети изненадващо пред болницата кмета на Пловдив, който се лекува от коронавирус в "Пълмед". Здравко Димитров излезе пред сградата, където проведе кратък разговор с министър-председателя, спазвайки необходимото санитарно разстояние.

"Стой там! Няма да влизаме. Как си, кога те изписват? Направо го изписвай да си отивай вкъщи. Здрав е като камък, вместо да работи го държите тук. Има ли антитела - пускайте го още днес. Аз си го изкарах, с голям зор", обърна се Борисов към лекарите и Здравко Димитров, а те му отговориха, че спазват протокола.

Посещението беше предавано на живо в профила на министър-председателя във Фейсбук, като стана ясно, че градоначалникът вече е добре и ще бъде изписан до няколко дни. Димитров постъпи в "Пълмед" на 31 октомври, след като в продължение на седмица бе на домашно лечение, но продължи да поддържа висока температура. Добрата му форма към днешна дата обаче накара премиера да го посъветва да работи по телефона, "все едно е в кабинета си". 

От днес Пловдив ще има COVID-болница - това е общинската "Св. Мина", която ще помогне за осигуряването на болнично лечение на всеки един нуждаещ се пациент от региона, стана ясно при разговора на Борисов с кмета на Пловдив.

Към момента са разкрити 90 легла с възможност за добавяне на още 50, което ще стане поетапно. Предвидено е създаването на отделни звена в болницата за пациенти с коронавирус, които се нуждаят от кардиологични и хирургични медицински грижи. За предоставянето на необходимото лечение са привлечени специалисти и от други лечебни заведения от областта, заяви Борисов.

Това е поредната мярка, с която реорганизираме здравната система по плана, по който работим, за да се справим с пандемията. Правителството е предприело всички необходими действия да гарантира доставките от спасителните медикаменти при лечението на коронавирусната инфекция, вече сме платили и за купуването на най-добрите ваксини срещу COVID-19, които ще се появят на пазара на ЕС, заяви още веднъж Борисов.